Gesprekken met je leidinggevende…de grote schrik?

Begin dit jaar was het zover: het doelstellingsgesprek met mijn leidinggevende waarin ik ook terugblikte op mijn professionele ervaringen van het voorbije jaar. Een leuk moment of de schrik van mijn leven? Ik ging er niet naartoe met knikkende knieën alleen een beetje gezonde stress. Ik heb ondertussen geleerd dat een goede voorbereiding er minstens twee waard zijn! Hoe haal je als werknemer het beste uit zo’n gesprek?

Reflectie

Tijdens het jaar denk ik regelmatig na over mijn professionele leven, mijn traject binnen het bedrijf, mijn ervaringen met het werk, de collega’s…Ideeën borrelen niet altijd zo gemakkelijk op tijdens het doelstellingsgesprek zelf vandaar dat ik relevante indrukken, feiten en gebeurtenissen noteer tijdens het jaar. Nota’s van een aantal maanden geleden herlees ik een paar dagen voor mijn gesprek zodat ik goed voorbereid ben. Die ‘krabbelnota’s’ neem ik ook mee.  Tijdens het gesprek leveren mijn indrukken bovendien ook verrassende invalshoeken & inzichten op voor mijn leidinggevende die niet altijd de tijd heeft om over mijn schouder mee te kijken. En de leukste invallen krijg je vaak onderweg en niet tijdens een momentopname!

Do’s & don’ts

Om even terug te komen op mijn ‘bijna knikkende knieën’: uiteraard heb je de nodige portie stress, onzekerheid die je nog wil verbijten vooraleer het moment van de waarheid aanbreekt…maar het hoofd koel houden, rustig blijven, een duidelijke, doelgerichte attitude aannemen helpen je tijdens zo’n gesprek… Wanneer de strijd al gewonnen is in je hoofd, volgt de rest wel.

Personal branding

Ben je uit op een nieuw project, een nieuwe wending in je loopbaan? Kan je leidinggevende je daarin tegemoet komen maar heeft hij/zij een duwtje in de rug nodig? Ga dan voluit voor je eigen personal branding: jouw talenten en competenties die misschien nog niet opgemerkt werden maar die je graag wil uitspelen. Oriënteer het gesprek daarop en wees openhartig, zelfkritisch en overtuigend tegenover je leidinggevende. Wat wil je bereiken? Wat is je stappenplan? Welke vaardigheden kan je inzetten op je dienst? Welke projecten wil je realiseren? Speel je persoonlijkheid en troeven uit, leg je kaarten op tafel en overtuig je leidinggevende van wat je allemaal kan. Akkoord, misschien heeft je leidinggevende niet meteen alle antwoorden of oplossingen …maar jij geeft tenminste al duidelijk aan wat je professioneel wil bereiken.

Rond duidelijk af

We hebben helaas niet allemaal een olifantengeheugen wat betekent dat goed afronden met duidelijke schriftelijke afspraken de beste garantie is om je professionele doelen te bereiken. Hoor je na het gesprek niets meer over wat je leidinggevende met je had afgesproken, pols er dan naar en vraag naar een stand van zaken. Tast je een aantal maanden na het gesprek nog in het duister? Plan een nieuw gesprek met je leidinggevende en bespreek wat er nog door je hoofd blijft spoken.

Zin & onzin van gesprekken?

Op het internet vloeit er voldoende inkt over de zin & onzin van gesprekken met de leidinggevende: zijn een evaluatie-, een doelstellings- en functioneringsgesprek nog nuttig? Hebben ze een meerwaarde voor beide partijen? Hebben ze dezelfde waarde voor een ‘young potential’ die nog een groei in het bedrijf kan doormaken als voor een oudere, ervaren collega die binnen zijn/haar functie volledig ontplooid is? Je kan er inderdaad eindeloos over debatteren. Maar zie het vooral als een moment om eerlijke feedback uit te wisselen met je leidinggevende en om je eigen functioneren, welzijn en drive te bespreken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.