Gesprekken met je leidinggevende…de grote schrik?

Begin dit jaar was het zover: het doelstellingsgesprek met mijn leidinggevende waarin ik ook terugblikte op mijn professionele ervaringen van het voorbije jaar. Een leuk moment of de schrik van mijn leven? Ik ging er niet naartoe met knikkende knieën, alleen een beetje gezonde stress. Ik heb ondertussen geleerd dat een goede voorbereiding er minstens twee waard zijn! Hoe haal je als werknemer het beste uit zo’n gesprek?

Reflectie

Tijdens het jaar neem ik af en toe wat tijd om na te denken over mijn professionele leven. Ideeën borrelen niet altijd zo gemakkelijk op tijdens het gesprek zelf, vandaar dat ik relevante indrukken, feiten, gebeurtenissen noteer tijdens het jaar. Mijn ‘krabbelnota’s’ vormen dan een mooie leidraad tijdens mijn gesprek. Nota’s van een aantal maanden geleden, herlees ik dan voor het gesprek. Vaak ben ik dan verrast over wat ik genoteerd heb en hoe relevant het wel kan zijn. Tijdens het gesprek leveren mijn indrukken bovendien ook verrassende invalshoeken & inzichten aan mijn leidinggevende die niet altijd de tijd heeft om over mijn schouder mee te kijken naar wat er zich op mijn professionele terrein afspeelt. En de leukste invallen krijg je vaak onderweg, en niet tijdens een momentopname!

Do’s & don’ts

Om even terug te komen op mijn ‘bijna knikkende knieën’: uiteraard heb je de nodige portie stress, onzekerheid die je nog wilt verbijten vooraleer het moment van de waarheid aanbreekt…maar het hoofd koel houden, rustig blijven, een duidelijke, doelgerichte attitude aannemen helpen je op weg tijdens het gesprek… Wanneer de strijd al gewonnen is ‘in je hoofd’, volgt de rest wel.

Personal branding

Ben je uit op een nieuw project, een nieuwe wending in je loopbaan? Kan je leidinggevende je daarin tegemoet komen maar heeft hij/zij een duwtje in de rug nodig? Ga dan voluit voor je eigen personal branding: een mooie waaier van talenten, competenties die nog niet opgemerkt werden maar die je graag wil uitspelen. Oriënteer het gesprek daarop en wees openhartig, kritisch en overtuigend tegenover je leidinggevende. Wat wil je bereiken? Wat is je stappenplan? Welke vaardigheden kan je inzetten op je dienst? Speel je persoonlijkheid en troeven uit, leg je kaarten op tafel en overtuig je leidinggevende van wat je allemaal kan. Akkoord, misschien heeft je leidinggevende niet alle antwoorden of oplossingen op je vragen, kan hij/zij niet meteen tegemoet komen aan je wensen…maar jij stelt tenminste al de juiste vragen en geeft duidelijk aan wat je professioneel wilt bereiken.

Rond duidelijk af

We hebben helaas niet allemaal een olifantengeheugen, wat betekent dat goed afronden met duidelijke afspraken, de beste garantie is om het onderste uit de kan te halen. Hoor je na het gesprek niets meer over wat je leidinggevende met je had afgesproken, pols er dan naar en vraag naar een stand van zaken. Tast je een aantal maanden na het gesprek nog in het duister? Plan een nieuw gesprek met je leidinggevende en bespreek wat er nog door je hoofd blijft spoken.

Zin & onzin van gesprekken?

Op het internet vloeit er voldoende inkt over de zin & onzin van gesprekken met de leidinggevende: is een evaluatie, een doelstellingsgesprek of functioneringsgesprek nuttig? Heeft het meerwaarde voor beide partijen? Heeft zo’n gesprek dezelfde waarde voor een ‘young potential’ die nog een groei in het bedrijf kan doormaken als voor een oudere, ervaren collega die binnen zijn/haar functie volledig ontplooid is? Zie het als medewerker vooral ook als een moment om eerlijke feedback uit te wisselen met je leidinggevende, en om je eigen functioneren, welzijn en drive te bespreken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.