Terugblik

Nu het volop zomert en er tijd is voor vakantie, blik ik terug op de voorbije professionele maanden. Het wordt wellicht een traditie, of omschrijf het als een cliché, maar die reflectiemomenten zijn heilig en ik kom er het vaakst aan toe in de zomer! Ik put er inspiratie uit voor nieuwe professionele paden of blik terug op fijne professionele geluksmomenten. 

Een nieuwe job starten begin dit jaar was een uitdaging in coronatijden, zeker met een hele portie thuiswerk en weinig reëel contact met nieuwe collega’s. Dan leer je soms iets trager, moet je meer geduld hebben en is het belangrijk dat je zelf voldoende initiatief neemt. Bovendien mis je ook de groepsdynamiek van het nieuwe team waar je mee samenwerkt, voel je meer afstand tot de bedrijfscultuur, blijft “radio couloir” achterwege. Het knaagde toch even aan mij dat ik een en ander moest missen aan “totaalervaring”.  

Bovendien vraagt een nieuwe job veel energie. Veel te leren, veel uit te zoeken en opleidingen volgen. Het waren best al een paar intensieve maanden. 

Daarom vind ik stilstaan bij mijn professionele weg zo belangrijk: wat er is belangrijk in mijn loopbaan? Hoe kan mijn job daartoe bijdragen? 

Job & identiteit 

We verwachten wel allemaal iets van onze job. Of het nu gaat over een vast inkomen, groei, een expert worden in je domein, werken in een sector die je op handen draagt…een job is een weerspiegeling van wie we zijn, een stukje van onze identiteit laat ons zeggen, maar ook van wat we willen bereiken, hebben, nodig vinden. Ik zou mijn job bijna het verlengde van mezelf kunnen noemen…maar daarbij hoort ongetwijfeld ook dat ik de nodige uitdagingen leer omarmen, uit mijn comfortzone ga en me ook door moeilijkere momenten zal moeten worstelen, om te groeien en dichter te komen bij mezelf. 

Meer dan ooit besef ik dat mijn eigen missie bepaalt of mijn job bij me past of niet. Want het vroeg tijd en inspanning om mijn missie uit te schrijven en ze aan een functie te linken, maar ik heb nu het gevoel dat “de missie geslaagd is”! Alleen moet ik er ook attent op blijven dat dit zo blijft. Dat teveel stress, druk en/of een veeleisende omgeving – privé of professioneel – me er niet van beletten die missie te blijven waarmaken. 

Het mooie is dat ik, door terug te blikken op de voorbije maanden, al schitterende elementen van mijn eigen missie terugvond in mijn job! Het contact met mensen, het kunnen coachen en adviseren van medewerkers, zelfs mijn pen inzetten om teksten te verfraaien…dat zijn immense professionele geluksmomenten die aanwezig waren. 

En verder op het programma… 

September wordt best een drukke maand…een “gezellige” drukte, met nieuwe initiatieven, ideeën, energie en projecten op de lijst! 

Ik kijk ernaar uit, maar neem nu de tijd om te rusten, vakantie te nemen, en de laatste zonnestraaltjes op m’n gezicht te laten schijnen! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.