De innerlijke coach

coach

Wanneer je tijdens je loopbaan hindernissen tegenkomt, is het niet altijd gemakkelijk om ze te omzeilen. De moeilijkheden – klein of groot – kunnen zich manifesteren als echte energievreters. Je staat ermee op, je gaat ermee slapen…ze knagen aan je geweten, ze zetten je geduld op de proef, ze nemen een loopje met je temperament…

Op een bepaald moment was ik in mijn loopbaan danig aan het worstelen met een aantal moeilijkheden. Wat toen ontbrak, was een goede dosis aanmoediging en coaching van mijn leidinggevende. Want die zit echt in een rol waarin hij jou kan helpen om naar de bredere context te kijken. Hij kan je wijzen op de successen en groei die je hebt doorgemaakt. Maar misschien wist mijn leidinggevende niet goed welke oplossing hij mij kon bieden. Maw, mijn leidinggevende bleef in zijn zuiver hiërarchische rol zitten en ik bleef worstelen met de hindernissen.

Roeien met de riemen die er zijn

Ik roeide met de riemen die er waren maar het hielp niet. En de externe steun was op een bepaald moment volledig zoek. Dus begon ik naar mijn innerlijke stem te luisteren. Stap voor stap begon ik na te denken over die hinderpalen: hoe was het allemaal begonnen? Wat was de precieze oorzaak van de moeilijkheden? Hoe kon ik ze uit de weg ruimen? Welke stappen kon ik ondernemen? Hoe kon ik het beste mijn gemoedstoestand omschrijven?  Door die hele oefening te doorlopen, besefte ik dat ik ook gewoon naar mijn “innerlijke coach” kon luisteren om over die moeilijkheden heen te kijken en naar oplossingen te zoeken.

Back to basics

Geleidelijk ging ik in gedachten terug tot het moment wanneer het moeilijk begon te worden.  En wat ik wilde bereiken.

De ups & downs op dat moment in mijn loopbaan, kon ik terugbrengen tot wat ik zelf ervoer als een ‘koersafwijking’. Op een bepaald moment had ik een groei doorgemaakt, lag er niet meteen een nieuwe uitdaging in het verschiet maar begon ik wel te spartelen als een ongeduldige vis in te kleine waterplas om toch aan die nieuwe uitdaging te kunnen beginnen. Het reflectiemoment bracht die hele cyclus terug.

Strategie

In dit verhaal was het mooie dat ik kon terugvallen op mijn innerlijke stem die riep om rust en reflectie. En dat ik mijn innerlijke criticus, die het allemaal iets te zwaarwichtig zag, de mond snoerde. Ik heb eruit geleerd dat je verschillende strategieën kan ontwikkelen om met moeilijkheden om te gaan. Uiteraard is het voor iedereen verschillend, maar volgende tips hebben mij geholpen:

  • Verleg je focus: teveel met de neus op de feiten gedrukt staan, helpt niet. Leer vooral naar het brede plaatje en naar de positieve zaken te kijken.
  • Geloof in je innerlijke stem die sterk genoeg om je de juiste koers te duiden en blijf er vooral naar luisteren!
  • De kracht van selffulfilling prophecy: wil je het ook anders, dan kan je het ook! Je denken en doen kan je sturen wanneer je weet welke richting je uit wil.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.