Ontwerp je eigen missie…en haal meer uit je carrière

IMG_1173

Eigen foto: Gran Canaria, El Dedo de Dios

Vorige maand liep ik zalig op het strand in het noorden van Gran Canaria. Even stilstaan bij alles wat er in mij omgaat, is tegenwoordig geen overbodige luxe. Dagelijkse prikkels – mensen, geluiden, gebeurtenissen, noem maar op – doen mijn hoofd wel eens tollen. Soms ga ik er zodanig in mee, dat ik mezelf eventjes verlies en vergeet dat er zoiets bestaat als innerlijke rust.

Mensen zijn geen robotten. Tegenwoordig voel ik me vaker overspoeld door prikkels dan vroeger. Ik kom dan vooral tot de slotsom dat we anders zullen moeten leren omgaan met onze energie. Er komt zoveel op ons af: het werk wordt veeleisender, een hardnekkige FOMO (fear of missing out) zet onze agenda’s vol met leesvoer, sport, activiteiten,…. De druk om zoveel “aandachtafleiders” weg te werken, voel ik bij momenten loodzwaar op mijn schouders. Mijn aandacht verspringt soms zo vaak dat ik er onrustig van word.

Het was dus hoog tijd om op vakantie te gaan, uit waaien, mijn verstand op nul te zetten, een moment geen rekening te houden met wat het leven nog voor mij in petto heeft. Want zelfs in het dagelijkse leven ligt er zoveel “onrustige verleiding” op de loer.

Bron & missie

Vakantie betekent voor mij:

  • Terug naar de bron gaan: wie ben ik? Wat maakt me gelukkig? Wie geeft me een goed gevoel? Wat bezorgt me tonnen energie? Welke dagelijkse gewoontes maken me gelukkig? Wat voel ik wanneer ik op reis ben? Kan ik loslaten?
  • Op adem komen: adem ik goed? Ben ik me bewust van mijn lichaam? Kan ik alle spanning loslaten?
  • Zelfzorg: draag ik goed zorg voor mezelf? Hoe zorg ik ervoor dat ik die zelfzorg bestendig? Beweeg ik genoeg? Welke voeding geeft me rust in mijn lichaam?

En terwijl ik naar een mooi landschap tuurde of had plaatsgenomen op een zonnig strand, nam ik tijd om te denken over mijn eigen professionele missie.

Je eigen missie

Kort gezegd is je professionele missie datgene wat je wilt waarmaken in je job en je loopbaan, waar jij belang aan hecht tijdens je professionele traject.  Ze hangt samen met je persoonlijkheid, je ambities, de manier waarop je wil werken, je competenties, talenten, je kracht, je normen en waarden. Je eigen missie omschrijven, geeft je houvast. Wanneer je nadenkt over stappen in je loopbaan, kan je daar telkens naar teruggrijpen om te zien of je loopbaankeuzes ermee samenhangen.

Er zijn vele manieren om je missie te omschrijven.  Ik ben als volgt te werk gegaan:

Deel je missie op:

  • Zet in je missie je sterkste persoonlijkheidskenmerken: maak een top 5 en selecteer er bijv. 3
  • Zet er een doe-woord in: welke sterke acties kenmerken jou, welke handelingen voer je graag en goed uit? In welk type taken ben je sterk?
  • Vermeld een paar talenten: ben je een gedreven analyst? Een woordkunstenaar? Breng je mensen samen, m.a.w., ben je een verbinder?
  • Druk je doel uit: wat wil je bereiken in je loopbaan? Wat is (of zijn) je voornaamste professionele doelen?
  • Identificeer je normen en waarden.

Een fictief voorbeeld:

Paul werkt al jaren als vertegenwoordiger. Dit is zijn professionele missie:

“Als extravert heb ik veel behoefte aan sociale contacten. Ik heb een uitgesproken persoonlijkheid maar ben van nature ook luisterbereid en aandachtig. Ik voel me opperbest wanneer ik producten aan de man kan brengen en mijn overtuigingskracht kan inzetten om klanten te doen inzien waarom ze mijn producten zouden kopen. Ik hou van variatie en haal veel energie uit de verschillende types verkoopopdrachten en soorten klantencontacten. Mijn talent is dat ik me technische informatie over mijn producten snel eigen maak en die ook in duidelijke taal kan overbrengen naar mijn klanten. Ik ben een winner en mik graag op cijfers, maar niets gaat boven klanttevredenheid. Dat wil ik als rode draad zien in mijn loopbaan. Mijn belangrijkste normen en waarden in mijn carrière zijn mijn klantgerichte aanpak, trouw aan mezelf, werken binnen een bedrijf dat een commerciële cultuur op een respectvolle en dynamische manier vormgeeft.”

Is mijn loopbaan een uitloper van mijn missie?

Geluk en ontplooiing op de werkvloer, een goed gevoel hebben in je loopbaan, voldoening halen uit je job hangen samen met je eigen missie. Stel dat ik in mijn job taken uitvoer en competenties aanspreek die totaal niet samengaan met mijn professionele missie. Resultaat? Frustratie, het gevoel dat je geen perspectieven hebt, bore-out, stress, burn-out, contraproductief gedrag…

De lijst kan ik heel lang maken. Zichtbare ongemakken die je nu al voelt in je job, kunnen wijzen op een professioneel leven dat niet in de lijn ligt van je missie (ik weid hier niet uit over andere factoren die ook kunnen meespelen). Doe alvast de test, schrijf eens je missie uit en bekijk of die overeenstemt met wat er zich nu afspeelt in je job.

Doe je missie leven!

  • Spreek ze uit.
  • Geef ze vorm door ze uit te schrijven, te tekenen, kies wat voor jou het beste werkt
  • Praat over je missie tijdens je jaarlijkse gesprekken met je leidinggevende (feedback – en functioneringsgesprekken), beschrijf wie je bent, waarvoor je staat, waarvoor collega’s en leidinggevenden op je kunnen rekenen.
  • Hang ze uit op een plek thuis waar je vaak voorbijkomt 😊.
  • Of berg ze op en haal ze terug op wanneer je ze nodig hebt 😊; je kan in tussentijd tijd nemen om erover te reflecteren, om je missie anders te omschrijven, elementen toe te voegen, …
  • Ga na of je missie tot leven komt wanneer je bijv. beslist om een nieuwe hobby op te nemen, van baan te veranderen…
  • Praat met anderen over je missie en zie of zij jou daarin herkennen.

Veel succes met het ontwerpen van je missie!

2 gedachtes over “Ontwerp je eigen missie…en haal meer uit je carrière

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.