Multitasken, single tasken

Een aantal weken geleden stelde ik vast dat ik hopeloos in mijn multitasknet verstrikt ben geraakt…want ja, zowel in het privéleven als in het professionele leven hollen we soms van hot naar her. En dan is de verleiding groot om van elke taak of to do’s hapklare brokken te maken zonder een enkele taak of to do volledig af te werken. En tussendoor lees ik nog eens lustig mijn mails, update ik mijn status op social media, swipe ik een aantal keren op mijn smartphone…en dan beginnen de 101 taken of to do’s door elkaar te lopen, zonder structuur. Gelukkig roep ik mijn 101 vriendjes een halt toe…want vanaf nu moet het anders!

Een unitask brein

Studies hebben uitgewezen dat multitasken niet werkt: ons brein is zo mooi gemaakt dat het inderdaad maar met 1 ding tegelijk bezig kan zijn. Elke onderbreking tijdens een taak, waarbij we op social media gaan, surfen, mailen, leidt ons af van de taak waarmee we bezig zijn. En daarna duurt het dubbel zo lang om die bewuste taak weer op te nemen. Hoe zorgen we nu voor opperste concentratie en weinig afleiding?

To do’s dumpen

Concentreer je op een taak tegelijk en zorg ervoor dat je hele lijst to do’s netjes ‘gedumpt’ wordt zodat je ze kan aanpakken na je taak. Noteer ze ergens maar leg ze niet meteen in het zicht totdat je taak af is.

Werk in grote blokken

Het is beter om in grote blokken te werken om een diep concentratieniveau te bereiken. Dan geraak je ook in een flow en kan je vaak beter & efficiënter werken. Plan de nodige pauzes in zodat je brein kan ontspannen.

Stop de afleiding

Zet je Outlook herinneringen af, leg je smartphone even uit de buurt,…die gretige bende afleiders zijn vooral ‘verleiders’ om je nog verder te brengen van de voltooiing van je taak. Zorg ervoor dat je je kunt afzonderen.

Bestaat multitasken wel?

Nee, eigenlijk niet. Wat wij omschrijven als ‘multitasken’, is eigenlijk taakswitchen – snel en ineffectief schakelen tussen taken!

Zet er je schouders onder met andere collega’s

Hebben je collega’s evenveel last van multitasken omdat ze onderbroken worden en er van hen verwacht wordt dat ze 101 taken tegelijk afhandelen? Bekijk samen of jullie momenten kunnen afspreken waarop mails wel en niet worden gelezen, wanneer er rustig aan een project of taak kan gewerkt worden zonder onderbreking.

Meer voer tot nadenken! En zelfs ook leuk leesvoer! Ik haalde mijn inspiratie uit “Single Tasken”, boek van Devora Zack.

Advertentie

3 gedachtes over “Multitasken, single tasken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.