8 tips voor een goed cv

curriculum-vitae-1

https://pixabay.com/nl/toepassing-curriculum-vitae-2580867/

Mocht “solliciteren” ooit tot een nationale sport gedoopt worden, dan denk ik kans te maken op een gouden medaille. God mag weten dat ik al veel heb gesolliciteerd in mijn leven. Ik zat op een bepaald punt muurvast in een job die ik niet zo graag deed en had alle moeite om elders aan de bak te geraken. Uiteindelijk is het wel gelukt omdat ik begon in te zien wat ik precies wou gaan doen en in welk type bedrijf ik mij gelukkig zou voelen. Maar dat is dan weer voer voor een andere blogpost 😊.

Oefening baart kunst, mijn rondjes solliciteren beschouw ik helemaal niet als verloren tijd. Integendeel. Na ettelijke sollicitaties begon ik de link te leggen naar mijn falen en successen. En begon ik ook kritischer te kijken naar mijn cv. Want een cv dat opvalt:

  • Is hapklaar: een document dat zegt waarop het staat zonder dat de rekruteerder te veel moet gissen
  • Heeft een persoonlijke noot: een rekruteerder leest graag wie je bent
  • Bevat duidelijke professionele ervaring: wat kan je? Waar heb je ervaring in? Welke zijn je vaardigheden?

Een sterk cv opmaken is niet moeilijk als je een paar tips in het achterhoofd houdt!

Aan de slag!

Verzorg je lay-out

Streef naar een verzorgde lay-out. Een cv dat last minute in elkaar werd geflanst, valt op maar door de verkeerde redenen! Ideeën voor een strak cv:

  • Zorg voor afgebakende blokjes per thema: persoonlijke gegevens, studie, diploma, professionele ervaring, hobby’s…je kan ze aankondigen door er een titeltje boven te plaatsen.
  • Creatievelingen leven zich waarschijnlijk graag uit in hun cv met veel toeters en bellen…maar opgelet: een drukke lay-out “verdrukt” de inhoud. De rekruteerder weet niet meer zo goed wat hij leest of waar hij moet kijken. Niet zo handig! De inhoud primeert en dan kies je beter voor een eenvoudig, goed leesbaar cv. Een niet-alledaags cv kan je gebruiken wanneer je bijv. solliciteert voor een creatief beroep zoals grafisch ontwerper. Daar word je net wel beoordeeld op creatieve gedurfdheid.
  • Werk met onderverdelingen: je cv is geen roman :). Je kan bijv. opsommingstekens gebruiken binnen het hoofdthema “professionele ervaring” om je werkervaring op te lijsten. Dat maakt je cv leesbaar en getuigt van een goede voorbereiding die je erin hebt gestoken!

Voeg een foto toe

Een foto op je cv is altijd mooi meegenomen. In mijn job begeleid ik regelmatig sollicitanten. Als je zo’n 10-tal mensen ontvangt en het cv heeft geen foto, kan ik je garanderen dat er best zweet, bloed en tranen aan te pas komen wanneer je sollicitanten gaat begroeten aan het onthaal waar ook andere bezoekers staan! Met andere woorden, een visueel herkenningsmiddel is mooi meegenomen. Maar je hoeft het niet te doen om mijn job te verlichten :). Onthoud dat een foto je cv professioneler maakt. Kies een sobere, neutrale foto (je partner en kinderen hoeven niet per se op de foto en je hoeft er ook geen uit te pikken met een groot Walibi-logo op de achtergrond). Kleur of zwart-wit maken niet zoveel uit…maar de meeste cv’s worden wel zwart-op-wit uitgeprint  (kostenbesparend:)).

Zorg voor een persoonlijke noot

Een hobby, vrijwilligerswerk, een sport die je beoefent…het zijn kleine dingen die toch een tipje lichten van je persoonlijkheid, maar wees selectief en blijf summier. Het is een mooi extraatje maar zorg ervoor dat je hobby’s de rest van je cv niet verdringen.

Leg eventueel de focus een hobby die interessant kan zijn voor je sollicitatie. Denk na over vaardigheden of attitudes die hebt verworven dankzij je hobby: je neemt in je vrije tijd deel aan sportwedstrijden en houdt van competitie? Vermeld het dan voor een functie waarbij kunnen werken in een competitieve omgeving een vereiste is.

Vermeld concrete vaardigheden

Dat je een master behaald hebt of een MBA aan een prestigieuze universiteit…allemaal goede punten op de arbeidsmarkt, maar wat zeggen je diploma’s over je vaardigheden? Wees heel concreet in je vaardigheden. Stel: je bent pas afgestudeerd als filoloog. Je kan op je cv wel vermelden dat je een goede talenkennis hebt, maar je kan het ook als volgt verpakken: “als filoloog kan ik de juiste nuances leggen in gesprekken wat de klantvriendelijkheid en service alleen maar ten goede komt”. Op die manier beschrijf ke hoe je talenkennis een echte vaardigheid wordt.

Beschrijf per werkervaring duidelijke taken of projecten waaruit een aantal concrete vaardigheden blijken. Als je te vaag blijft, maak je het jezelf ook moeilijk tijdens de sollicitatie: want wat bedoelde je ook weer met “algemeen projectbeheer”? In de plaats daarvan ga je na wat je precies deed, wat je eruit hebt geleerd, welke competenties je daarvoor hebt gebruikt.

En lees grondig de beschreven vaardigheden in een vacature. Kijk of je gelijkaardige vaardigheden hebt of talenten die je toelaten om de gevraagde competenties te ontwikkelen. Die kan je dan oplijsten in je cv.

Geef ruimte aan je talenten

Een talent zegt ook iets over jezelf en over het soort functie waarin jij een sterke speler zal zijn: ben je een bruggenbouwer? Dan solliciteer je misschien wel graag voor een netwerkfunctie. Ben je een kennispons? Waarom dan niet solliciteren een kennisgerichte functie waar je kunt blijven bijleren en expertise opbouwen.

Zet een paar talenten in je cv. Je kan ze vermelden bij je persoonlijke noot en er kort iets over zeggen. Beperk je tot 2 of 3 hoofdtalenten.

Je vindt veel informatie op het internet over talenten. Of laat je inspireren door collega’s, vrienden, familie, partner die heus wel iets kunnen vertellen over je talenten.

Focus op relevante professionele ervaring

Ben je al aan je 20ste job toe? Geen probleem, maar beperk minder relevante werkervaring. Zet vooral de ervaring in de verf die nuttig is voor je huidige sollicitatie, aangevuld met een concrete beschrijving van je taken en vaardigheden.

Wees wel zo volledig mogelijk over het parcours dat je hebt afgelegd zodat de rekruteerder wel de rode draad kan zien in je cv.

Pas je cv telkens aan

Ik geloof echt niet in passe-partout cv’s, ook al heb ik die techniek in drukke sollicitatietijden ook toegepast! Ik heb eruit geleerd. Ik lees nu heel aandachtig de vacature en ontleed ze ook zorgvuldig. En ja, dat betekent dat ik elke keer mijn cv ga afstemmen op de vacature. Een administratieve job vereist dat je nauwkeurig gegevens invoert in een database? Maar jij laat op je cv staan dat je een sterke planner en organisator bent omdat je cv ook werd gebruikt voor een andere sollicitatie? Dan bestaat er een kans dat je de job mis loopt.

Een goede truc? Bewaar altijd een basis-cv. Je slaat dan telkens een nieuwe versie op voor een nieuwe vacature. Heel vaak hoef je je cv geen volledige make-over te geven. Je kan er altijd voor kiezen om bepaalde werkervaring, taken of diploma’s meer of minder in de verf te zetten. Je kan de meest relevante werkervaring bijv. bovenaan zetten en accenten leggen op specifieke taken. Op die manier ga je je cv meer afstemmen op de vacature (in alle eerlijkheid natuurlijk, met ervaring die je wel degelijk hebt opgedaan!).

Laat je cv nalezen

Ten slotte: lees je cv goed na, of nog beter, laat die nalezen. Onduidelijkheden kunnen dan nog aangepast worden. En als de deadline om te solliciteren niet te strak is: laat je cv een dagje bezinken. Dan herlees je het later met een nog scherpere blik.

Als die oefening rond is, ben je klaar voor het echte werk. Laat je cv los op de arbeidsmarkt en let op de resultaten. Wees vooral niet terughoudend om feedback te vragen. Gemakkelijk is het niet altijd, maar je leert er ook uit. Als je wil dat je cv aanslaat, grijp je daarvoor ook alle kansen!

Veel succes!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.