Veerkracht…elke dag!

In een vorige blogpost (energiegevers- en vreters, 26 december 2018) schreef ik al dat energie een rode draad is in mijn loopbaan, en natuurlijk, ook in mijn leven. Wat me energie geeft, brengt me dichter bij mezelf. Zo leer ik authentieker in het leven te staan!

Wat me energie geeft, draagt ook bij tot mijn veerkracht. En daar had ik nog niet bij stilgestaan. Toen ik las over veerkracht, rezen er allerlei associaties op in mijn hoofd: veren in een matras, recht veren, springveren 😊…maar wat betekent mentale veerkracht?

Veerkracht Foto - Blog 28

(foto: pixabay.com/nl/photos/veer-macro-black-white-vogel-14674/

Tegenslagen en kansen

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Het gaat over je vermogen om met tegenslagen om te gaan, eruit te leren, mogelijkheden te zien om tegenslagen om te buigen naar kansen en ontwikkelingsmogelijkheden. Ja, veerkracht is een manier om jezelf niet te verliezen in moeilijke momenten. Je beslist dat tegenspoed, stress en andere impactvolle gebeurtenissen je niet uit je lood slaan. Je zoekt net manieren om ermee om te gaan.

Veerkracht kan je op verschillende wijzen creëren, versterken en onderhouden. Veerkracht behelst je verschillende levensdomeinen: je mentale toestand, je fysieke kracht, je omgeving en relaties, je persoonlijke ontplooiing…per levensdomein kan je nagaan wat er bijdraagt tot je veerkracht:

 • Jouw ingesteldheid: draag je voldoende zorg voor jezelf? Probeer je positief te blijven? Neem je tijd voor jezelf door eens lekker te luieren, een boek te lezen, meer te doen dan enkel te lopen of te rennen? Kom je tot rust?
 • Beweging: beweeg je voldoende? Vergeet niet dat je hersenen zuurstof nodig hebben! Beweeg je regelmatig of hou je het vooral bij zitmarathons?
 • Je grenzen: bewaak je genoeg je grenzen? Slaag je erin om assertief te zijn, om “nee” te zeggen? Weet je voldoende wanneer je te veel hooi op je vork neemt?
 • Je sociale relaties: slaag je erin om voldoende te investeren in sociale relaties? Haal je er energie uit? Vind je steun, troost, warmte in jouw contacten met anderen?
 • Jouw doelstellingen: sta je waar je wil in het leven? Ben je bezig met een project? Waar wil je bijv. dit jaar in investeren (cursussen, hobby’s, enz.) zodat je je ontplooit, je energie kunt versterken?

Veerkracht op het werk

Een loopbaan kan best grillig verlopen. In een vorige job werd ik overgeplaatst naar een ander team. Plots leek ik beland in een slechte film met slechte acteurs! De teamcultuur was helemaal anders: de leidinggevende modderde wat aan zodat ambitieuze collega’s op de kar sprongen om zich extra te profileren. Op die manier maakten ze het andere collega’s ook moeilijk. Een harde periode die ik dankzij de nodige veerkracht te boven kwam. Welke factoren op je werkplek dragen bij tot je veerkracht? Dit zijn er een paar:

 • Bedrijfscultuur, of in mijn geval, de teamcultuur (die dus duidelijk kan verschillen van departement tot departement): ik had de pech om in een team te werken waar ik me totaal niet goed voelde, maar wanneer je op juiste werkplek zit, kan een veerkrachtige bedrijfscultuur betekenen: dat de normen en waarden van het bedrijf bij jou passen, dat de organisatie een mensgericht beleid voert en het welzijn van haar medewerkers hoog in het vaandel draagt.
 • Organisatie van het werk: zijn er duidelijke regels en procedures waarop je kan terugvallen als het minder gaat (er zijn bijv. herstructureringen aan de gang, er werden fouten gemaakt…)? Verloopt het werk doelgericht en efficiënt? Draagt het bedrijf of de organisatie daar zorg voor?
 • Krijgen werknemers voldoende ruimte binnen de HR-cyclus? Is er ruimte voor feedback (zie ook mijn blogpost over feedback, 13 dec 2018)? Mag je ook je eigen mening geven bij feedback? Is er een goede opvolging na je functioneringsgesprek? Komen ook jouw loopbaanonderwerpen voldoende aan bod?
 • Kan je terecht bij een vertrouwenspersoon? Of bij een meter/peter die je dankzij de nodige ervaring alle kneepjes van het vak zorgvuldig bijbrengt?
 • Investeert de organisatie voldoende in welzijn, welbevinden van de werknemers?
 • Zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden zodat je je talenten en competenties ontplooit, kan groeien en dus ook sterker, veerkrachtiger in je loopbaan staat?

Eigenlijk lijken deze elementen zo vanzelfsprekend dat we ze automatisch verwachten op onze werkplek. Helaas is dit niet altijd het geval. Voldoende kritisch zijn bij je loopbaankeuze is de boodschap om ook professioneel voldoende veerkracht te vinden.

Verder trainen

Mentale veerkracht kan je trainen. Je kan bijv. al stilstaan bij momenten die een uitdaging vormden voor je veerkracht en wat je deed om je achteraf weer sterk te voelen:

 • Denk aan een moeilijk moment: ga na waarop (of op wie) je toen kon terugvallen: had je steun aan vrienden, familie, collega’s? En als je het even doortrekt naar vandaag: zoek je die mensen nog op wanneer het minder gaat? Als je goede vrienden of collega’s hebt op wie je kan rekenen, kan ze je ook contacteren bij minder goede momenten.
 • Beeld je een situatie in waarin je best veel weerstand toonde. Omschrijf voor jezelf je emoties en je gedachten. Hoe ben je toen met die weerstand omgegaan? En wat was daarvan het gevolg? Omschrijf je gevoelens & emoties nadat je die weerstand wist te overwinnen. Bekijk welke hulpbronnen je daarvoor gebruikte. Ga na of je die hulpbronnen ook nog vandaag gebruikt en of die je nog steeds helpen.
 • Denk opnieuw aan een moeilijke situatie (je maakte een fout, je had een conflict met een collega, enz.). Sta vervolgens stil bij verschillende situaties waarin je je wel goed voelde, alles vlot liep op het werk, je waardering kreeg, je successen behaalde. Vaak kan je voor een minder leuke situatie ook tal van andere gebeurtenissen oproepen die wel een opsteker vormen! Dat geeft je energie en een goed gevoel.

Veel succes…met het onderhouden en vergroten van je veerkracht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.