Solliciteren

Solliciteren heb ik echt wel veel gedaan in mijn loopbaan. Ik weet niet of dat een reden is om schaamrood op de wangen te hebben (ze verandert weer van job, ze weet alweer niet wat ze wil…) of om er mee te prijken (ze weet hoe ze moet solliciteren, ze weet goed hoe je een gesprek kan voorbereiden…).
Solliciteren is niet gemakkelijk en er komt – helaas of gelukkig wel – een flinke dosis geluk aan te pas. De juiste job op het juiste moment en je bent de juiste kandidaat…het zijn factoren die zeker een rol spelen. En menig kandidaat zal ontmoedigd raken omdat solliciteren zoveel tijd vraagt maar erin investeren loont de moeite. Hoe meer je van jezelf geeft, hoe beter je jezelf kent, je jobvoorkeuren inziet en je meer kans maakt om eruit geplukt te worden.
Volgende tips hebben mij toch op weg geholpen:

1. Ken de organisatie waar je gaat solliciteren

Ja, ja en ja…de kans is bijzonder klein dat de vraag uitblijft tijdens een interview. De werkgever wil graag weten waarom hij jou zou moeten binnenhalen. En uiteraard wil je je graag goed voelen in je nieuwe omgeving. Waarom in een bank werken als financiële producten je niet interesseren?

2. Wees transparant

Hoe eerlijker, hoe beter. Uiteraard verkoop je jezelf en alleen je slechte punten aanhalen in een sollicitatiegesprek zal je niet vooruithelpen, maar toch is het belangrijk dat je jezelf blijft. Je werkgever zal het zeker appreciëren dat je duidelijk maakt welke taken je wel en niet deed op je vorig werk en wat je nu precies zoekt in de nieuwe job.

3. Ken jezelf

Een waarheid als een koe maar ga gewapend met je eigen persoonlijkheid naar een gesprek. Weet welke je sterke en zwakke punten zijn. Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je zal gaan inzien of de nieuwe job echt iets voor jou is.

4. Durf vragen te stellen

Geen vraag kan te gek of te stom zijn…gewapend met de nodige diplomatie, stel ik vragen die cruciaal zijn om te weten of de nieuwe job echt mijn ding zal zijn. Durf ook je nieuwe werkgever zachtjes op de rooster te leggen: welke soort baas is hij/zij? Wat verwacht hij/zij van de nieuwe werknemer? Vaak leggen we zodanig de nadruk op de jobinhoud dat we soms vergeten voor wie we gaan werken. Maar als je een lange samenwerking met dezelfde baas/bazin in het vooruitzicht hebt, dan begin je best met je een idee te vormen van zijn/haar persoonlijkheid.

5. Maak een top vijf op van je droomjobs

Heb je toch twijfels over de functie waarvoor je solliciteert? Maak dan een top vijf op van de functies die je zou willen bekleden. Plak er dan een jobinhoud aan vast en ga daarbij zo concreet mogelijk te werk. Lijst voor- en nadelen op van de functies die je voor ogen hebt zodat je je een goed beeld kunt vormen van wat je zoekt. Hulp nodig? Ga snel een rondje vragen bij vrienden of familie en vraag hen in welke job zij je het best zien functioneren.

6. Ondervraag mensen die al voor de firma gewerkt hebben waar je solliciteert

Ook hier heb je soms geluk of toeval nodig, maar ga na of je huidige of ex-werknemers kent die je meer info kunnen geven over de organisatie. Misschien ontdek je wel verrassende positieve of negatieve weetjes…

Advertentie

Een gedachte over “Solliciteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.