Nieuwjaarsvoornemens…en waarom ik er geen heb

happy-year-3848864_640
https://pixabay.com/nl/gelukkig-jaar-nieuwjaar-3848864/

Ik voel nog net de adem van 2018 in mijn nek en kan amper geloven dat ik opnieuw een jaarbladzijde omsla. 2018 was best een druk jaar, de laatste loodjes van mijn HR-studie  begonnen zwaar te wegen, vooral in combinatie met een fulltime job. Maar in september dan eindelijk het verlossende schot dat ik geslaagd was! Ik slaakte een zucht van opluchting dat mijn inzet en vele studieweekends toch werden beloond. En dat ik gewapend met nieuwe inzichten en kennis, de arbeidsmarkt verder kan verkennen. En ook materiaal kan blijven bijeensprokkelen voor mijn blog 😊.

Ondertussen sta ik al in 2019 met nieuwe, hoopvolle moed, om van alles klaar te spelen in dit leventje. Toch maak ik bewust geen nieuwjaarsvoornemens 😊 waarom niet?

Elke dag telt

Als eeuwige perfectionist is het voor mij een uitdaging om te blijven relativeren, en mezelf af te remmen als ik over mijn grenzen ga. Ik besef dat ik elke dag van het jaar mijn best doe om: ofwel om doelen te bereiken, mezelf goed te voelen, ontplooiing te vinden in mijn job, warme en hartelijke relaties aan te gaan met mijn vrienden, familie, geliefde, tussendoor voldoende te bewegen, bewust te zijn van hoe ik eet en leef…kan alles beter? Ja, misschien wel! Maar hoeft het allemaal beter? Och ja… ik denk dan vooral “be kind to yourself” en geloof op elk moment dat je goed bezig bent. Als ik terugblik op 2018, zie ik dat ik in verschillende domeinen zo hard mijn best gedaan. En daarvoor kan ik alleen maar dankbaar zijn.

Ambities veranderen

En ook al is er een ellenlange voornemenlijst uit mijn pen gevloeid…wie kan voorspellen dat ik bijvoorbeeld midden anno 2019 alles op dezelfde manier wil blijven doen? Misschien ontdek ik een nieuwe passie, heb ik een nieuwe kennissenkring, verander ik van job, wil ik andere sporten uitproberen? Misschien ben ik nu een flexitariër, maar wil ik uiteindelijk graag veganist worden? Mijn lijstje zou me eerder beperken dan vrijheid geven. De ambitie die ik wil vooropstellen, is doorgaan met alle activiteiten waarbij ik me goed voel, maar open blijven staan voor alles wat op me afkomt.

Ken jezelf

De voorbije jaren heb ik vooral geleerd dat mijn voornemens vaak in het water vielen:

  • Omdat er teveel waren
  • Ze niet altijd realistisch waren
  • Ik mezelf onder tijdsdruk zette om ze op een korte tijd waar te maken

Nu ga ik vooral af op mijn intuïtie en de signalen die ik krijg van mezelf, van mijn omgeving. Als stille luisteraar word ik nu telkens verrast door wat ik opvang, voel, waarneem. Voornemens heb ik nu niet nodig, een stevige dosis intuïtie wel 😊.

Blog

Met als gevolg dat ik nog geen strakke voornemens heb voor mijn blog dit jaar. Wel dwarrelen er vele ideeën door mijn hoofd, liggen mijn notaboekjes altijd in de buurt. Ik neem rustig de tijd om mijn ingevingen de komende weken uit te schrijven, altijd met het idee dat ik vooral ook veel schrijfplezier wil beleven 😊.

Happy 2019 – en geniet van alle leuke dingen die je onderneemt!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.