De ‘faux’ coach

Onlangs werd ik even gecoacht op het werk. Een boeiende ervaring zou iedereen kunnen denken, en toegegeven, een coach is zoals een monteur die de mechaniek van een vastgelopen wagen met veel vernuft en energie op gang trekt door slimme aanwijzingen te geven.
Alleen… bij mij was het een minder leuke ervaring, ondanks de goede bedoelingen van de collega. Mijn vriendelijke collega gebruikte het coachingsgesprek als een manier om kritiek op mijn functioneren te uiten, waarbij de nuttige tips, tricks & tools niet echt duidelijk aangereikt werden. Het gesprek verwaterde dus jammer genoeg in een ‘ik heb het even voor het zeggen’ verhaal van mijn ‘coach’. Wat is er namelijk fout gelopen?

Verwissel geen appelen met peren…

Als je aan een coachingsgesprek wilt beginnen, doe je dit met de intentie om te coachen. Maw, een coachingsgesprek is niet hetzelfde als een feedback- of een functioneringsgesprek. Het doel van het coachingsgesprek is dat je je coachee helpt om inzicht te krijgen in zijn/haar gedrag, je de talenten en competenties aanboort om het aanwezige potentieel naar buiten te brengen. Als coach begeleid je je coachee, ondersteun en inspireer je hem/haar. Je maakt best duidelijk aan het begin van de coaching dat je je collega wilt ondersteunen en helpen bij zijn/haar professionele groeiproces, dat je hem/haar nieuwe manieren wilt aanleren om de job nieuw leven in te blazen. Als je van plan bent om een feedback- of functioneringsgesprek te houden, dan geef je dat ook aan. Heel eenvoudig: meld het duidelijk in je mail of vergaderverzoek. Je collega is er dan ook zeker van wat hij/zij mag verwachten!

Doel van het coachingsgesprek

Als coach wil je je coachee doen groeien door op een inspirerende en ondersteunende manier een dialoog op te bouwen. In je rol van coach geef je tips, maar je luistert vooral ook naar het verhaal van je coachee. Een eerlijke uitwisseling, gebaseerd op respect, vertrouwen & integriteit, geeft beide partijen de kans om er optimaal de vruchten van te plukken. Na afloop kan de coachee met nieuwe inzichten aan de slag, kan hij/zij werken aan een nieuwe aanpak, ideeën toepassen, initiatieven op gang brengen. Een geslaagd coachingsgesprek leidt tot een succesverhaal voor beide partijen: niet alleen zal je coachee groeien, je leert er als coach ook veel uit want elke coaching is uniek.

Blijf trouw aan het coachingsmodel

Coachen is een veelomvattend en complex proces. Veelomvattend, omdat er tussen twee individuen in een coachingsgesprek een massa informatie kan worden uitgewisseld. Complex, omdat er ook tal van emoties kunnen bovendrijven. Belangrijk is dat je als coach structuur houdt in het gesprek, dat je blijft terugkeren naar de essentie.
Een bekend coachingsmodel is ‘GROW’: Topic, Goal, Reality, Options, Wrap up (in het Nederlands: thema, doel, realiteit, opties en actieplan): http://hetnieuweteamwerken.be/tools/coaching-vanuit-het-grow-model. Met dit eenvoudige acroniem in het achterhoofd, kan de coaching tot een mooi eindresultaat leiden.

De gouden tips

Een coachingsgesprek kan alle richtingen uit gaan. Een paar gouden tips om je coaching tot een succesverhaal te maken:

  • Vermijd negativiteit: spreek in positieve bewoordingen, (ver)oordeel niet. Positieve emoties doen groeien (‘GROW’ 😊)!
  • Blijf alert voor de reacties van je coachee: begint hij/zij zich te ergeren, zich vragen te stellen over het nut van het gesprek…(wat kan gebeuren). Roep het gesprek dan even een halt toe of laat je coachee stoom afblazen.
  • Begin geen coaching ‘om andere problemen op te lossen’: is er sprake van dysfunctioneren, een totaal gebrek aan motivatie…dan is een coachingsgesprek waarschijnlijk niet de juiste aanpak. Ook hier is de boodschap om goed op voorhand na te denken of een coachingsgesprek de juiste aanpak is.
  • Pas je coachingsstijl aan: elk individu is anders…de kunst is om te verstaan hoe je coachee functioneert, waarvoor hij/zij gevoelig is. Zie je coachee als een echte gesprekspartner, met een eigen visie, persoonlijkheid en hoogst eigen functioneren.

De coach volgt op…en blijft inspireren!

Bizar genoeg heb ik het zelden of nooit meegemaakt dat een coach tussendoor vroeg naar mijn vooruitgang, of wou weten hoe het verder verliep in mijn job…een mailtje of klein signaal tussendoor kan wonderen doen. Op die manier geef je je coachee het signaal dat je zijn/haar vooruitgang opvolgt, maar vooral dat je het belangrijk vindt dat hij/zij professioneel geluk vindt & kan groeien. Een oprechte belangstelling gevolgd door een compliment of waarderend schouderklopje doet wonderen. En daarmee leg je ook meteen de link naar een volgend coachingsgesprek als er een vervolggesprek op de agenda staat.

Het vervolg

Loopt het coachingsgesprek toch niet volledig zoals verwacht en loop je er als coachee toch verloren bij (zoals ik heb meegemaakt)? Luister dan naar je ‘innerlijke coach’ (zie mijn blogpost ‘de innerlijke coach’); neem tijd om te reflecteren, en blijf geloven in wat je innerlijke stem je vertelt.

4 gedachtes over “De ‘faux’ coach

  1. Bedankt voor dit artikel, Maïté! Het ergert me ook geregeld dat mensen het woord ‘coach’ en ‘coachen’ totaal verkeerd gebruiken in de zin van ‘feedback geven’ of zelfs ‘instrueren’! Het GROW-model kan zeker helpen als gesprekstechniek, nog belangrijker vind ik de attitude.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.