Radio couloir

Eind 2021 zou de jaarlijkse kerstdrink op het werk plaatsvinden. Zo’n moment waarop collega’s kerstwensen uitwisselen en elkaar een mooi eindejaar toewensen. Helaas, een rondwarend virus gooide opnieuw roet in het eten. Het verlangen naar een portie eindejaarscollegialiteit maar die uiteindelijk niet kunnen ervaren, gaf me toch een raar gevoel. Want collega’s die elkaar mooie dagen met feest en sprankeltjes toewensen, dat heeft wel iets. 

In februari 2022 zal ik er een coronajaar op zitten in mijn nieuwe job. Maar als er iets is wat het voorbije werkjaar ontzettend heeft getypeerd, dan is het wel een gebrek aan menselijk contact.  In mijn werkpauzes stond ik vaker thuis alleen aan mijn eigen Senseo-apparaat te wachten op doorgelopen koffie dan dat ik met een collega praatte aan de koffiemachine op het werk. En ik zat gigantisch vaak thuis achter een scherm in een Zoom-call, ver weg van de klassieke vergaderzaal op kantoor.   

Maar meer nog miste ik radio couloir, de nieuwtjes die door de wandelgangen reizen, van kleine roddels tot opbarend nieuws. De al dan niet wilde verhalen over ontslagen, promoties, relaties tussen collega’s, roddels over het management…de nieuwtjes die het werk ook wel leuk, spannend en soms het nodige amusementsgehalte bezorgen. Wat gebeurt er met radio couloir bij massaal telewerken in deze coronatijden? 

“Zoom” radio couloir 

Ik bleef niet volledig verstoken van radio couloir want pittige verhalen werden er wel eens uitgegooid op het einde van een Zoom-meeting die ik had met een collega of het eigen team. Het videobellen heeft als voordeel dat er geen omstaanders kunnen meeluisteren. Het viel me op dat mensen dan ook wel gedurfder uit de hoek kwamen en hun verhalen er onomfloerst uit flapten. De comfortzone van Zoom gaf radio couloir vleugels! 

Ook kwamen er nieuwtjes binnen via het professionele chatprogramma: wie is er nu weer aangeworven, ontslagen, weggegaan, op de dool…en vooraleer ik het doorhad, was de chat zowel een werk- als “(in)formeel nieuws”- kanaal.  

Waarom we radio couloir en verhaaltjes nodig hebben? 

Radio couloir wordt wel eens onderschat. Het zorgt voor verbinding tussen collega’s maar kan ook het omgekeerde effect hebben wanneer schadelijke roddels de ronde doen. Het helpt medewerkers om de bedrijfscultuur te snappen, weetjes en andere niet geëxpliciteerde info te achterhalen. Het heeft iets informeels maar kan bij weinig waakzaamheid ook een eigen leven gaan leiden.  Zelf toets ik radio couloir af aan informatie die via de formele kanalen wordt verspreid.  

Radio couloir terug naar kantoor 

Als telewerker heb ik min of meer een vaste terugkomdag maar weet ik hoegenaamd nooit zeker wie ik zal treffen op kantoor. Maar in ons eigen bureau staat een koffiezetapparaat waar ik met mijn koffiedrinkende collega’s graag praat over ervaringen op het werk. En dat het met meer terughoudendheid is dan tijdens een Zoom-vergadering, vind ik bijlange niet erg – het is de charme van de “echte” radio couloir, dat er met een zekere ingetogenheid, ook meer authenticiteit komt bovendrijven 🙂 

Foto: Pixabay – radio-g0352c1722_640

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.