Een complimentje?

Op 1 maart was het nationale complimentendag en dat ging snel rond op mijn werkplek! Een nieuwsbrief verscheen prompt in mijn mailbox en die van alle collega’s om elkaar aan te moedigen een complimentje te geven, waardering te tonen voor een puike prestatie, dankbaarheid te uiten voor een hechte samenwerking. 

Het viel me te binnen dat we erkenning en waardering vaak onderschatten. Toch kunnen die bijdragen tot groei, zelfvertrouwen, trots…en een en ander in beweging brengen in je eigenwaarde en professionele relaties. 

En ook al ben ik trots op het werk van mijn collega’s, heb ik bewondering voor vrienden die moeilijke privésituaties trotseren, toch blijft die complimentenreflex ook wel eens achterwege. Er is dus nog werk aan de winkel. En training nodig om die reflex goed te ontwikkelen! 

Het onzichtbare werk zien 

Wanneer ik het kantoor binnenwandel, weet ik al dat er zoveel “onzichtbaar” en ontzettend waardevol werk is gebeurd. Want de kantoren zijn netjes, de post is verdeeld, de verwarming werkt, de deuren klemmen niet…tal van collega’s hebben al bergen werk verzet terwijl ik nog naar kantoor pendel. En ik ben ze dankbaar. Maar toch denk ik er niet altijd aan om die waardering uit te spreken. 

Wanneer werk onzichtbaar blijft, omdat het niet zo snel wordt opgemerkt of er niemand aandacht aan besteedt, dan is dat best pijnlijk. Als collega maar ook als leidinggevende kan je het verschil maken door je dankbaarheid te tonen voor dat “onzichtbare” werk. 

Werk dat veel energie vraagt 

Een receptionist(e) die geduldig blijft bij een lastige klant aan de telefoon, een assistent(e) die tijdens een evenement allerlei problemen achter de schermen oplost, de manager die de jaarlijkse strikte budgetdeadlines moet halen…het zijn taken waar zoveel tijd, energie en frustratie kunnen in kruipen, maar de andere collega’s zijn er zich niet altijd van bewust. Als je merkt dat een collega tijd en energie moet steken in niet zulke vanzelfsprekende taken…dan kan een woordje appreciatie of blijk van empathie al wonderen doen. Dat je uitspreekt tegen de collega dat je die frustraties snapt, dat je je kan inbeelden dat het niet altijd een gemakkelijke dagtaak is, dat je beseft dat de collega onder een hoge werkdruk staat…daarmee steek je de collega een hart onder de riem, en toon je je waardering voor zijn/haar werk. 

Samen je schouders zetten onder waardering  

Een collega heeft net een groot project succesvol afgerond? Een andere moeilijke taak werd creatief aangepakt door een paar teamleden? Succes vieren en er de betrokken collega’s voor waarderen, is een opsteker voor de collega en het team. Samenwerken aan een doel en een positief eindresultaat vieren, motiveert! 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.