Loopbaanheroriëntatie…zo werk je er zelf aan

door-673000_960_720

https://pixabay.com/nl/illustrations/deur-wijzigen-nieuw-begin-673000/

Er wordt beweerd dat er in de kindertijd vaak zaadjes zitten van wat er later zal ontkiemen. Toen ik een aantal jaren geleden begon na te denken over een professionele conversie, herbeleefde ik de tijd waarin ik als zesjarige lesgaf aan mijn teddyberen en popjes, allen netjes uitgestald op een bankje in mijn slaapkamer. Toch besefte ik al vrij snel dat een job in het onderwijs me niet gelukkig zou maken. Niettemin maakten die lesmomenten me wel iets duidelijk: ik hield ervan iemand iets bij te brengen, mensen te stimuleren tot groei en ze te helpen daarin stappen te zetten.

Ik schreef me in voor een paar sessies loopbaanbegeleiding en stak een heleboel nuttige tips op zak. Dat was een mooie aanzet maar ik wist eigenlijk al diep vanbinnen dat ik als HR-professional wou gaan werken, om medewerkers zorgzaam te omringen en ze ook te coachen. Ik deel in deze blogpost graag mijn eigen tips om zelf te werken aan een loopbaanheroriëntatie.

Heroriëntatie…jouw eigen verhaal

Waarom willen mensen hun carrière over een andere boeg gooien? Redenen genoeg. Maar er is wel 1 constante: het is jouw eigen verhaal, dat jij ook zelf zal schrijven. En daarom kan het bijzonder leerzaam zijn om je eerst af te vragen waarom je je wil heroriënteren:

 • Ben je niet meer gelukkig in je job?
 • Komen je vaardigheden en talenten te weinig tot hun recht?
 • Heb je het gevoel dat je alles gezien en meegemaakt hebt in je carrière?
 • Ben je mentaal moe of overspannen waardoor je andere toekomstperspectieven wil?
 • Haal je geen voldoening meer uit je professionele doelstellingen?
 • Heb je je vooral laten leiden door andermans ideeën over hoe je je loopbaan het best inricht?
 • Had je tot nu toe geen tijd en energie om te investeren in jouw gedroomde loopbaan?

Ik kan nog eindeloos doorgaan…maar ik ben zelf ooit gestart met deze reflectieoefening. In kaart brengen wat er aan mij knaagde. Mezelf afvragen waarom ik het gevoel had dat mijn job niet bij me paste. En waarom ik liep te piekeren over waarom ik zo weinig voldoening haalde uit mijn professionele leven. Pas toen ik de puzzelstukken gevonden had en inzicht kreeg in mijn loopbaandilemma, voelde ik me klaar om te heroriënteren.

De koers bepalen

Veranderen van koers vraagt durf en moed. Of je nu drastisch het roer wil omgooien of niet: er worden stappen gezet die buiten je comfortzone liggen. Als je niet goed weet welke richting je uit wil – en dat overkwam mij – kan je met heel eenvoudige oefeningen beginnen:

 • Ik ben ooit begonnen met al mijn interesses, competenties en talenten te noteren. Ik probeerde in kernwoorden te omschrijven wie ik was, wat ik graag deed, waar ik goed in was, enz.
 • Ik dacht na over mijn persoonlijkheid: welke job zou bij me passen?
 • Ik begon vacatures te lezen en te analyseren in mijn professionele interessegebieden. Welke taken werden erin beschreven? Zou ik die graag uitvoeren? Kwamen die overeen met mijn talenten/competenties?
 • Ik vroeg me af wat me energie zou geven in mijn nieuwe job en hoe ik mijn drive zou behouden: door bij te leren? Sociale contacten? Veel variatie? Doorgroeimogelijkheden? Meer verantwoordelijkheden? Meer autonomie? Expertise opbouwen?
 • Loopbaan(en): ik schreef verschillende loopbaanmogelijkheden uit – alsof ik die in een ideale wereld kon combineren – en vergeleek verschillende type jobs. Vervolgens ging ik ‘schrappen wat niet past’. De oplossing voor je ‘geschrapte’ loopbanen? Waarom ze niet gieten in een hobby, vrijwilligerswerk, zijproject?
 • Loopbaanbegeleiding: ik volgde een paar loopbaanbegeleidingsessies bij 2 verschillende coaches. Veel hangt af van de coach met wie je samenwerkt en met welke inzichten je aan zo’n loopbaantraject begint. Maar ik was achteraf altijd een paar tips rijker.
 • Als je twijfelt welke carrière er bij je past: spreek met professionals op jobbeurzen, netwerk via LinkedIn, stel vragen aan mensen die je kent, contacteer recruiters…kies vakmensen die een vinger aan de pols houden binnen hun vakgebied.

Je koers varen

Een job als HR-officer zou uiteraard niet uit de lucht komen vallen. Ik begon actief te solliciteren maar werd geweigerd voor mooie HR-medewerker functies. Het klassieke antwoord? Gebrek aan ervaring. Ik had een diploma toegepaste taalkunde en mijn profiel was te ‘generalistisch’. Hop dus maar…ik veranderde van strategie en ging op jacht naar een administratieve job binnen een HR-afdeling. Daarnaast legde ik me vol enthousiasme toe op een afstandsopleiding HR via een hogeschool.

Samengevat hield ik mijn loopbaankompas stevig in de hand dankzij:

 • Een stappenplan: dat is sowieso nooit een slechte zaak voor je loopbaan. Maak er dan vooral een positief stappenplan van: zet in de verf wat je allemaal al geleerd en ondervonden hebt en noteer er doeltreffende positieve acties voor de toekomst. En geef jezelf een pluim voor alle ervaring en kennis die je al hebt opgedaan!
 • Een opleiding: ook al zien werkgevers graag ervaring, toch keek ik ook naar opleidingen: waren er die mijn kennis en competenties konden versterken? Ik koos uiteindelijk toch voor een opleiding die mij, achteraf beschouwd, veel inzichten heeft opgeleverd. Bovendien pas ik de theorie ook nu al gedeeltelijk toe in de praktijk!

Dipjes overwinnen

Je professioneel heroriënteren…dat kan inhouden dat je hobbelige wegen bewandelt, ups-and-downs ervaart, twijfelt aan jezelf…Ik maakte het zelf ook mee. Overwin je dipjes door:

 • Compromissen te sluiten met jezelf: het is oké om in fases te werken aan je loopbaan. Bijna iedereen gaat door carrièrefases die schitterend en ‘minder schitterend’ zijn of minder voldoen aan wat je op dat ogenblik zou hebben gewild. Ik trok me op aan het feit dat ik niet meer zo ver stond van mijn carrièredoel. En dat ik me voldoende had ingespannen om er dichter bij te komen.
 • Je doel niet uit het oog te verliezen: op die manier blijf je jezelf motiveren. Je parcours is een middel om je loopbaandoel te bereiken. Een parcours is leerrijk want met vallen en opstaan leer je ook jezelf beter kennen en doe je ervaring op die je ook op je cv kan zetten.
 • In te zetten op passie: als je niet meteen je ‘ideale job’ te pakken hebt: blijf inzetten op passie: zoek een job, hobby’s, enz. waarin je je passie kwijt kunt, blijf dromen.

Lang leve het proces

Een loopbaanheroriëntatie is een leerrijk proces waarbij je ongelofelijk kan groeien als mens. Waarbij je een unieke inkijk krijgt op je competenties en talenten, je passie, persoonlijkheid en drive. Lang leve het proces zou ik zeggen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.