Foto: annie-spratt-wgivdx9dBdQ-unsplash
Het is je misschien al overkomen: je hebt een job te pakken die je voldoening geeft, bent gelukkig met je takenpakket, je collega’s…en toch heb je het gevoel dat het wringt met je werkplek. Je voelt je er niet echt thuis, je begrijpt de beslissingen van het management niet goed, kan je niet vinden in de gangbare normen en waarden…Dan werk je misschien niet voor het juiste bedrijf. En als dat zo doorgaat, krijg je meer en meer een gevoel van onbehagen.
Ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik heb jaren voor een organisatie gewerkt die niet echt bij me paste. De bedrijfscultuur was ontzettend prestatiegericht waarbij leidinggevenden en kaderleden met bonussen en extraatjes gingen lopen. Aangezien ik niet in die hiërarchie zat, was ik gedoemd om ongelukkig ter plaatse te blijven trappelen. Ik zou geen groeikansen krijgen, geen waardevolle samenwerking met mijn leidinggevende kunnen uitbouwen, geen eigen projecten kunnen opzetten. Eenvoudigweg omdat de bedrijfscultuur dat niet toeliet.
Toen ik uitkeek naar een andere job, zocht ik naar een organisatie die meer oog had voor mijn ontwikkeling. Een organisatie waarvan ik de normen en waarden onderschreef, waar ik kansen zou krijgen om te evolueren, autonoom mijn ding zou kunnen doen en mijn talenten volop zou kunnen ontplooien. Ik ontdekte hoe belangrijk het is om bewuster te kiezen voor een bedrijf dat bij me past. Want kiezen voor een bedrijfscultuur die je ligt heeft tal van voordelen:
- Je voelt je gemotiveerder en zal wellicht langer willen blijven werken voor de organisatie.
- Je kan organisatiegericht solliciteren: als je weet welke bedrijfscultuur bij je past, kan je daarop gaan solliciteren. En op die manier een mooie verbinding leggen tussen jouw job en je werkplek.
- Kiezen voor de juiste bedrijfscultuur, is ook investeren in een stabielere loopbaan: je zal minder geneigd zijn om frequent van werkplek te veranderen, je kan je competenties en talenten ontwikkelen op een duurzame manier. En dat kan ook weer leiden tot groeikansen binnen het bedrijf.
- Als je je goed informeert over de bedrijfscultuur, kan je nagaan of die past in je loopbaanplan of professionele doelstellingen: wat wil je op termijn bereiken? En zal het bedrijf je daarin ondersteunen?
- Wanneer je kiest voor een nieuwe professionele uitdaging, kan je steeds terugvallen op je organisatievoorkeuren. Je bent nu al wijzer en weet veel beter waar je professioneel het beste tot bloei komt!
- Je integratie verloopt ook sneller. Geen verrassingen over een zeer competitieve cultuur die je niet verwachtte, de bureaucratische aanpak die je liever niet had gezien of een management dat niet echt bezig is met jouw ontwikkeling, enz.
En nu…?
Je kan een aantal zoekstrategieën toepassen om jouw organisatie te ontdekken:
- Maak een checklist van alles wat je associeert met een organisatie: activiteiten, personeelsbeleid, grootte, sector, strategie, type klanten/goederen…wat spreekt je daarin aan? Welke voorkeuren heb je?
- Vraag rond: hoe meer informatie je kan inwinnen over een bedrijf, hoe interessanter. Ken je werknemers in het bedrijf waar je wil werken? Stel ze vragen over hoe het werken is voor dat bedrijf en welke kansen zij krijgen.
- Stel een vragenlijst op waarmee je vooraf of tijdens een sollicitatiegesprek kan peilen naar de bedrijfscultuur (zie voorbeeld).
- Stel jezelf ook eerlijk de vraag: wat kan het bedrijf mij bieden, maar ook: wat bied ik aan het bedrijf? In plaats van je alleen te focussen op het aanbod, kan je als kandidaat ook actief meedenken over wat je kan bieden aan het bedrijf: jouw expertise, jouw unieke talenten, jouw opgedane skills, je leergierigheid, creativiteit, enz.
- Bestudeer de bedrijfswebsite: ook al klinken “missie” en “visie” soms nogal formeel…je vindt er een heleboel informatie in terug over het bedrijf. Je leest er ook vaak iets over normen en waarden, marktpositie, doelstellingen, strategie…bedrijven lopen er graag mee in de kijker op hun website, als staaltje van hun eigen employer branding. Lees en informeer je dus ruimschoots via dit zeer toegankelijke kanaal.
- En eentje die wel eens over het hoofd wordt gezien: analyseer vacatures! Klik dus niet weg als je enkel functies ziet staan die je niet boeien maar lees ook de intro van de vacatures. Bedrijven geven er vaak veel informatie in weg. Lees je in een vacature “work hard, play hard”? Dan weet je dat goed presteren en socializen met collega’s belangrijk is. “Dankzij onze 30-jarige reputatie”…het bedrijf is een gevestigde waarde. Of “Door een management buy-out investeren we in nieuw talent”…het bedrijf is aan het innoveren/herstructureren.
Websites en tools
Zelf aan de slag gaan? Met Twegos kan je een waardentest opstellen.
En er bestaan ook gespecialiseerde websites als Glassdoor, companymatch en Gostarters die je meer inzicht geven in bedrijfscultuur!