Ik ben geen schermtijdheilige…over digital detox en smartphonegedrag

jamie-street-33oxtOMk6Ac-unsplash

Foto: jamie-street-33oxtOMk6Ac-unsplash

Als we gezondheidsgoeroes mogen geloven, doen we er allemaal best aan om af en toe te detoxen. Om ons lichaam ontgiften nadat het overuren heeft moeten draaien (eindejaarsfeesten, familiedinertjes…). Ook de smartphone detox zit in de lift: een trend waarbij je een tijd smartphoneloos door het leven gaat ofwel je smartphone minder vaak en compulsief gaat gebruiken. Ik ging zelf na hoe het zat met mijn smartphonegedrag om er de nodige lessen uit te trekken.

Overdracht van smartphonegedrag

Ik ben zelf onlangs nog maar begonnen om paal en perk te stellen aan mijn smartphonegedrag. Een heuse opgave. Ik merkte namelijk tot mijn scha en schande dat ik mijn smartphonegedrag begon te kopiëren naar mijn werkattitudes. Een kortere concentratiespanne, altijd maar meer zaken tussendoor willen gedaan krijgen. Zoals wanneer je gemakkelijk schakelt tussen verschillende applicaties, begin je na verloop van tijd overal “te schakelen”. Ik voelde wat het met me deed en hoe moe ik ervan werd. Ik riep mezelf een halt toe door taak per taak af te werken.

Daarnaast ben ik er eindelijk toe gekomen om pushmeldingen zoveel mogelijk uit te zetten. Alleen de belangrijkste meldingen laat ik toe. Want ik stelde vast dat ik meer tijd verloor aan berichten te wissen dan ze daadwerkelijk te lezen!

Uiteindelijk ben ik er ook voor gezwicht om mijn applicatietijd te beperken. Een handige vergrendelfunctie op mijn smartphone. Want ik zat soms te vaak te Instagrammen en te Facebooken, meer dan me lief was. Ik “speel” nog met de vergrendeltijd, heb de neiging om die korter te maken. Want ja, een verslaving leer je niet zomaar af…!

Afspraken maken?

Afspraken maken met jezelf over je smartphonegedrag is niet evident als jij misschien de enige bent die er bewust mee bezig is. Druk smartphonende familie en vrienden verwachten dat je snel reageert, bijgebeend bent bij alle berichtjes die via Messenger, Whatsapp of andere kanalen passeren. Ik merk ook dat er geen vast ingeburgerde gebruiken zijn om met dit soort media om te gaan. We zijn allemaal wel een beetje sociale media/applicatie-dummies. We laten ons leiden door ons gevoel of nemen anderen als voorbeeld en kopiëren hun sociale mediagedrag. Misschien wordt het tijd voor sociale media/applicatie-opvoeding? Invoeren van afspraken, gebruiken, tips?

Geen schermtijdheilige

Toch heeft mijn smartphone heel wat eenvoud gebracht in mijn leven. Lijstjes die ik bijhoud, een gedeelde elektronische agenda, de e-books, de artikels die ik graag lees en bijhoud, schrijfprojecten waar ik aan werk…mijn volledige “digitale hebben en houden” leeft in de cloud en ik kan mijn documenten heel gemakkelijk en ook overal gaan opzoeken via mijn cloudapplicates. Het hier en nu connected zijn wanneer je vrienden aan de andere kant van de wereld wonen, dat verjaardagsberichtje dat je nog snel kunt versturen samen met een digitaal “Happy Birthday”-filmpje. Je zal me daartegen geen nee horen zeggen.

Met een handig ingebouwde functie op mijn IPhone kan ik mijn schermtijdstatistieken opvolgen. Ik zie dan ook wel dat ik geen schermtijdheilige ben…ik spendeer nog redelijk wat tijd op mijn smartphone! Alleen probeer ik bewuster om te gaan met die tijd.

Bovendien heeft het geen zin om slechts af en toe drastisch te digital detoxen wanneer je zwaar smartphoneverslaafd bent. Een regelmatige opvolging van je smartphonegedrag werpt meer vruchten af. Want zo werkt een lichamelijke detox evenmin: waarom ervan uitgaan dat 1 detoxkuur je lichaam volledig in balans brengt als je er continu te veel van vraagt?

Work and life balance

Mijn smartphone zorgt voor een minder strakke grens tussen werk en privéleven. Mijn elektronische privé agenda controleer ik terwijl ik naar het werk pendel per trein. Ik kan op het werk tussendoor snel een paar sms’jes of mails beantwoorden. Ik controleer via een applicatie de vertrektijden van de trein om terug naar huis te pendelen. Maar ik blijf alert voor mijn smartphonegedrag op het werk. Zo is mijn focus beter, mijn aandachtsspanne optimaler.

Smartphonegedrag tijdens mijn blogpost?

Benieuwd naar mijn smartphonegedrag tijdens het schrijven van deze blogpost? Wel, dat viel heel goed mee. Toch drie keer gekeken…want ja, mijn schermwork lichtte op, een Messengerberichtje rolde binnen. En dan zie ik een paar leuke emojis verschijnen waar ik blij van word. En bij nader inzien, mijn applicatietijd toch ietsje verlengd. Leren en afleren doen we in stapjes. Inderdaad, ik ben geen schermtijdheilige…gelukkig maar 😊

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.