Flow…en hoe ik meer gedaan krijg

Foto flow samuel-ferrara-O3qEc4dOWkM-unsplash

Foto: https://unsplash.com/photos/O3qEc4dOWkM

14u. Dat is het tijdstip waarop ik vaak onrustig word aan mijn bureau op het werk. Er is al meer dan een halve dag voorbij maar ik heb nog brood op de plank. Mijn eenvoudige trucje om toch nog een en ander gedaan te krijgen vooraleer ik mijn werkdag afsluit? Het heet “flow”, en je kan het zelfs trainen.

Wat is flow?

Dat ik regelmatig eens in “flow” ga in mijn leven, daar had ik eerlijk gezegd nog niet bij stilgestaan. Flow is eigenlijk een zalige toestand waarin:

 • Je volledig opgaat in je activiteit;
 • Je focus volledig op die activiteit gericht is;
 • Je geen afleiding voelt (of er beter kan aan weerstaan);
 • De tijd voorbij zoeft;
 • Je je mentaal kan opladen;
 • Je energie krijgt.

En zo ja…zo ga ik in flow wanneer ik tijdens mijn job:

 • Mijn opleidingsplanning in elkaar boks;
 • Verbetervoorstellen voor onze dienst uitschrijf;
 • Mijn takenpakket op orde breng voor de komende dagen;
 • Vertalingen maak van vacatureberichten…

En zo kan ik nog een heleboel taken opnoemen. Maar belangrijker is…hoe bereik ik regelmatig die zalige flowtoestand?

Help…I need flow!

Iedereen heeft wel hulpmiddeltjes hebben om een flowtoestand te bereiken. Ik begin eerst en vooral met inplannen van “flowblokken”. Dit zijn momenten waarop ik volledig in mijn taken “wil opgaan” en daarvoor bekijk ik op voorhand mijn agenda. Volgende elementen geven me ook een duwtje:

 • Net bureau: opgeruimd bureau, opgeruimde geest…vooraleer ik in flow ga, neem ik mijn bureau stevig onder handen; enkel de documenten die ik nodig heb voor mijn taak, mogen blijven liggen…de rest keert netjes terug naar de opruimkast!
 • Rust: dat is een hele uitdaging als je, net zoals ik, in een kantoortuin werkt; ik steek oordopjes in of zet wat rustige muziek op met koptelefoon.
 • Afzondering: is voor mij niet altijd nodig, maar apart gaan zitten in een zaaltje voor een flowmoment kan wonderen doen!
 • Ontspannen geest: vooraleer ik aan mijn taken begin, probeer ik echt eventjes goed te ontspannen. Ik zorg ervoor dat alle voorafgaande taken zijn afgesloten op dat moment van de dag zodat ik me optimaal kan focussen op de taak die ik ga aanvatten.
 • Afleiding “afleiden”: ik probeer mails en andere meldingen hardnekkig te negeren tijdens mijn flowmoment…enkel wanneer ik een pauze neem tijdens mijn taak, piep ik snel even naar een binnenkomend bericht om te zien of het dringend is.
 • Focus op het resultaat: ik beeld me in wat ik er voor mezelf uit haal wanneer ik een taak heb afgewerkt: ik visualiseer het resultaat en denk aan het doel dat ik heb verwezenlijkt.
 • Een uitdagende taak: ik raak het gemakkelijkste in flow wanneer mijn taak een zekere uitdaging bevat; mijn taak is niet te moeilijk, ook niet te gemakkelijk. Eventueel combineer ik eenvoudige taken met moeilijkere taken wanneer ik in flow wil geraken.

Flow trainen?

Je kan “flow” trainen door je regelmatig te leren focussen op je taak en daar de nodige tijd voor uit te trekken. De bovenstaande tips helpen zeker! Test uit of je erin slaagt om regelmatig in flow te geraken, blijf oefenen tot het lukt 😊.

Resultaat van flow

Ik hou er een tevreden en voldaan gevoel van over! Wanneer ik uit mijn flowtoestand kom, kan ik alleen maar vaststellen dat ik me oprecht zalig voel. Mijn flowtoestand heeft me toegelaten om doelgericht en sterk gefocust te werken.

Aandachtspunten voor flow

In een ideale wereld zou je je altijd in een flowtoestand bevinden; maar dit is geen ideale wereld – noppes 😊 – dus flow heb je niet altijd. Aanvaard dus ook dat je dagen zal hebben dat je minder gemakkelijk in flow geraakt.

Let er ook op om mentale inspanning laten volgen door mentale rust (aandachts- en concentratiespanne): rek je flowmoment niet tot in het oneindige; ook na intense inspanning heeft je brein rust nodig. Je kan je taken ook afblokken en bepalen hoelang je in flow wil zijn.

Ik kan het niet genoeg herhalen (vooral tegen mezelf!): opgelet voor prikkels/stimuli: schakel niet alleen je “afleidingen” uit, laat weten aan je collega’s dat je ergens aan doorwerkt, geef duidelijk aan dat je rust en concentratie nodig hebt. Een beetje steun van je omgeving kan je alleen maar helpen!

Meer weten over flow?

Amerikaanse psycholoog Mikhail Ckszentmihalyi is de grondlegger van het flow-principe; je kan hem aan het werk zien in volgende TED talk.

Neuropsychologe Elke Geraerts, die de organisatie  “Better minds at work” heeft opgericht, is volledig thuis in dit onderwerp. Een interessant leesstukje vind je hier, en welke flowtips voor haar het beste werken.

Advertentie

2 gedachtes over “Flow…en hoe ik meer gedaan krijg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.