De ideale job…en hoe ik die mythe heb doorgeprikt in mijn eigen loopbaan

UnsplashJobmythe

Foto: https://unsplash.com/photos/z1d-LP8sjuI

Anno 2019: ik stel vast dat er al 17 loopbaanjaren op mijn teller staan. Slik. Ja, ik schrik toch wel. Ik ben nog een eindje verwijderd van mijn pensioen – zeker nog meer dan 26 jaar noeste arbeid te presteren – maar het gevoel bekruipt me dat ik nog veel te leren heb over mijn eigen loopbaan. Ik sta nog niet waar ik wil, heb nog niet mijn “droomjob” te pakken, ik weet nog niet zo goed welke carrièrebeslissingen ik de komende tijd zal nemen…er is nog werk aan de winkel 😊

Toch heb ik ook al veel geleerd uit mijn professionele wedervaren. Een jobkeuze hangt af van vele factoren: je privésituatie, je financiële slagkracht, je mobiliteit…en de redenen voor een loopbaanbeslissing zijn niet altijd vanzelfsprekend. Je wordt soms meegesleept door de omstandigheden die bepalen dat je nu eenmaal langer blijft hangen in een job die je liever al kwijt wou. En ook al wordt er in je vrienden- of kennissenkring volop carrière gemaakt, misschien moet jij nu gewoon even doorbijten en in je huidige job blijven om te groeien, te leren…om dan ook kansen te krijgen op promotie.

Het heeft me zeker geholpen om mijn eigen loopbaanmythes te doorprikken. Ook daarin ben ik – gelukkig – gegroeid 😊 Dit zijn een paar mythes die ik heb ontkracht:

  1. Je droombaan wordt nooit saai

Vroeger dacht ik altijd dat een nieuwe job spannender zou zijn dan de huidige…noppes natuurlijk. Ook in een “ideale” job sluipt er routine binnen. En zoals elke verliefdheid waait ook de eerste jobverliefdheid over. Uiteraard hoeft dit niet het einde te betekenen van je jobrelatie. Je functie kan ook evolueren: je krijgt nieuwe taken of verantwoordelijkheden, je werkt samen met nieuwe collega’s die nieuwe inspiratie brengen, je zoekt een nieuwe aanpak, je geeft een project vorm…aan jou om uit te maken hoe erg de saaiheid toegenomen is en wat je eraan kunt doen.

  1. Een ideale job heeft ideale werkomstandigheden

Een ideale job gaat niet altijd gepaard met supercollega’s, een superleidinggevende of ideale, onveranderlijke werkomstandigheden. Misschien word je tegengewerkt, moet je plots een bureau delen door besparingen, verhuist je kantoor waardoor je langer moet pendelen…die werkomstandigheden kies je niet altijd zelf. En het klopt ook niet altijd dat je job zo fantastisch is dat hij genoeg tegengewicht geeft aan minder leuke omstandigheden. Het is een kwestie van balans. En soms is de job minder “ideaal” maar zijn de werkomstandigheden wel super!

  1. Hard werken loont

In een vorige job werkte ik mij uit de naad…voor een team waar ik op geen enkele (oprechte) appreciatie kon rekenen. Mijn harde werk was nagenoeg onzichtbaar binnen een bedrijfscultuur met elleboogwerkers waarbij mijn opdrachtgevers vooral hun eigen reputatie heel hard probeerden te redden. Ik koos na die job resoluut voor een bedrijfscultuur waar appreciatie en beloning waardevol zijn voor de werkgever. Want wat heb je eraan als je heel mooie prestaties neerzet maar die nooit worden erkend?

  1. Een minder populaire job is “waardeloos”

Ik vind geen enkele job te min. Jammer genoeg denken sommigen daar anders over. Ik kreeg zelf commentaar toen ik destijds begon te werken in een salescallcenter met een masterdiploma op zak. Aangezien de economische conjunctuur in België toen minder gunstig was voor pas afgestudeerden (onze nationale luchtvaartmaatschappij was net op de fles gegaan met ongezien banenverlies als gevolg), koos ik ervoor om te gaan werken in plaats van te wachten op een job die beter aansloot bij mijn kwalificaties. Ik heb er geen spijt van. Ik heb veel geleerd uit die job: dat de verkoop me echt niet lag 😊, maar ook over verkoopgesprekken en goede communicatie. Ik werd namelijk net zoals mijn callcentercollega’s grondig opgeleid in communicatietechnieken. En die technieken komen zelfs vandaag nog van pas!

Advertentie

3 gedachtes over “De ideale job…en hoe ik die mythe heb doorgeprikt in mijn eigen loopbaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.