Landschapskantoren – de fun voorbij?

OpenOffice2

Bron: pinterest – https://nl.pinterest.com/DAIBangalore/

Meer en meer bedrijven investeren in landschapskantoren. Bedrijven die hun werknemers laten thuiswerken, kunnen op die manier flink besparen op kantoorruimte. Helaas brengen landschapskantoren niet alle heil die we ervan verwachten. De beoogde economische efficiëntie en kostenbesparing ondermijnen een werkplek die het welzijn en de productiviteit van de werknemer zou moeten ondersteunen.

Teamwerk?

Binnen een landschapskantoor zijn de “muren” letterlijk wegvallen, bevinden collega’s zich meer in de nabijheid en creëren we “privacy” door binnen de ruimte kasten te plaatsen die als afscheiding moeten dienen. Op die manier mengen “open” en “closed” zich. Welk impact heeft dat op de verschillende teams?

Als er geen muren zijn, praten mensen wel iets gemakkelijker met elkaar. Maar betekent dit dan ook dat er meer en beter gecommuniceerd wordt? Niet per sé, want de paradox is dat mensen binnen een landschapskantoor zoveel moeite moeten doen om zich te concentreren op hun werk dat ze zich vaak ook mentaal afsluiten en daardoor niet altijd in gesprek gaan met een collega. Collega’s die wel praten of overleggen binnen de landschapsruimte, kunnen ergernis creëren bij anderen waardoor de cohesie binnen het team ook zoekraakt. Dan dreigen sommige enthousiaste collega’s de stempel te krijgen dat ze de “lawaaimakers” van dienst zijn. Jammer!

Daarnaast nodigt een landschapskantoor ook mensen uit om ongestoord en misschien wel om de haverklap aan je bureau te staan. Dit betekent dat je bij strakke deadlines of andere tijdrovende en intensieve taken weinig tegen die afleiding kunt doen.

Andere nadelen

Ik roep om hulp voor warmtebronnen want inderdaad, zo’n ruimte is allesbehalve ingericht voor warmte efficiëntie! Mijn verkleumde knokkels en dikke wintertruien zetten dit beeld helaas soms stevig bij.

De wisselende bureaus of flexdesks die iets meer afgezonderd zijn binnen diezelfde ruimte, bieden geen garantie op rustig en ongestoord doorwerken. Ook daar werk je als “onderdeel van het geheel”. En ook al hebben bedrijven naast het landschapskantoor ruimtes ingericht die volledig afgezonderd zijn, zoals kleine vergaderzalen, toch zijn die in fantastische minderheid. Jammer voor de werknemer die er alle vruchten van zou kunnen plukken.

Als je uiteraard verplicht in een landschapskantoor werkt, zijn er weinig mogelijkheden. Dan is het nog belangrijker te weten hoe je je eigen welzijn op het werk kan bewaken.

De uitdaging: hoe ga je ongemakken te lijf binnen een landschapskantoor?

  • Lawaai: de bekende remedies zijn koptelefoons & oordopjes. Maar maak ook afspraken met collega’s: vraag om lange telefoontjes elders te plegen, denk in team na over stiltezones (elke “stille” werker zal er wel bij varen), spreek af wanneer je op bepaalde momenten echt niet gestoord wil worden of meld aan je leidinggevende dat je toch een aantal uurtjes wil doorwerken in een afgesloten vergaderruimte om een project af te ronden.
  • Gebrek aan gezelligheid bij wisselende bureaus: maak je flexdesk gezellig door je bureau die werkdag toch een eigen touch te geven: een plantje, een foto, een gezellig thee- of koffiekopje, of elk ander voorwerp dat ervoor kan zorgen dat je bureau toch een beetje je eigen identiteit weergeeft.
  • Zorg voor gemak en comfort: toch liever wat meer licht? Ga eens vaker aan een bureau zitten bij het raam. Denk aan je ergonomie door voor een comfortabelere stoel te kiezen.

Ten slotte…

Evalueer met het team regelmatig het werken binnen zo’n landschapskantoor. Waar is er vooruitgang geboekt? Welke afspraken zijn er gemaakt en worden die gerespecteerd? Is er nog meer ruimte die omgevormd kan worden tot een stiltezone?

Regelmatig de balans opmaken voor iedereen binnen de werkruimte is een win-winsituatie. Leve een landschapssfeer waar iedereen beter van wordt!

Advertentie

2 gedachtes over “Landschapskantoren – de fun voorbij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.