De kracht van informeel netwerken

Over een netwerk beschikken in je privé- of professioneel leven is best wel nuttig.  Je hebt een doelstelling, een idee, een project dat je wil vormgeven, en je weet dat anderen je daarbij kunnen helpen. Een netwerk helpt je om iets waar je zelf onvoldoende kennis of ervaring mee hebt, te realiseren dankzij de hulp van anderen. Met een goed uitgebouwd netwerk trek je alle troeven naar je toe.

Informeel netwerken op het werk

Onderschat de kracht van radio couloir niet (maar blijf er wel kritisch bij). Hou je ogen en oren open voor wat er leeft in je bedrijf of organisatie, sla een praatje met collega’s die je minder goed kent, probeer meer te weten te komen over een project of functie die je boeit, sluit aan bij sociale groepen op het werk (tijdens evenementen, trainingen, workshops,…). En ook via verschillende fora en media (personeelsblad, intranet,…) kan een wereld van informatie opengaan om je doel of project te realiseren.

De kracht van de toekomst

In een snel evoluerende maatschappij en bijhorende veranderingen op de werkplek, zullen informele netwerken en horizontale communicatie een niet te onderschatten draagvlak vormen. Bij wijzigingen van organisatiekoers, beslissingen van de top waar medewerkers niet altijd meteen betrokken worden, kan het informele netwerk steun en kracht geven. Medewerkers kunnen daarbinnen eigen project- of ideeëngroepen oprichten. Ideeën kunnen binnen een goed opgebouwd informeel netwerk afgetoetst of ondersteund worden vooraleer ze naar een ander hiërarchisch niveau gaan.

Het beste bereik je samen

Zie netwerken niet als eenrichtingsverkeer. Je wil wel je professionele doelstellingen realiseren, maar het beste komt uit de uitwisseling met de ander. Brainstormen, overleggen, samen situaties bekijken…je krijgt een nieuwe perceptie van de situatie.  Het is geven en ontvangen, ideeën en kansen accepteren maar ze zelf ook aanbrengen.  Op die manier houd je evenwicht in je netwerk en kan je netwerk alleen maar positief groeien.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.