Een jaar geluk

Ik zat onlangs te mijmeren over hoe ik mij voelde over mijn huidige professionele doelstellingen. De metafoor die bij me opkwam, was die van een kind dat voor het snoepraam van een winkel staat, het snoepgoed ziet liggen maar de winkel niet binnen mag. Maar het kind blijft tikken op de ruit voor aandacht.

Mijn doelstellingen liggen met andere woorden binnen bereik, maar nog niet helemaal. Hoe kan ik dan gelukkig zijn met wat ik nu al heb bereikt? En toch vol goesting naar de snoepjeswinkel blijven stappen, ook al is het resultaat er nog niet?

Geluk, en ook gelukkig zijn, is geen doel op zich. Je maakt het elke dag waar, door stil te staan bij gebeurtenissen die een grote of kleine euforie bij je opwekken, door dat gevoel vast te houden en gelukkige herinneringen te blijven koesteren. Als je geluk projecteert als doel in een verre toekomst, mis je de boot van dagelijkse geluksmomenten en stijgt de kans op misnoegen.

Uiteraard heeft iedereen een ander “geluksgevoel”. Beginnen met te identificeren wat je gelukkig maakt, is al een grote stap vooruit. En nagaan wat je kunt doen om het ontbrekende geluksvoel te bereiken, een tweede heel goede poging in de juiste richting.

Idem op het werk. Om het nieuwe jaar gelukkig in te zetten, maak ik de balans op van het voorbije jaar, met een top van “professionele geluksmomenten”. We vergeten wat we bereikt hebben en onthouden te vaak wat misging. Die kleine of grote top van geluksmomenten helpt mij te begrijpen waarom ik voor mijn job heb gekozen en wat ik er uit heb gehaald. En daarna kan ik aan de slag met de doelstellingen die wel binnen mijn bereik liggen.

Geluk in 3 elementen

Bestsellerauteur David Pink beschrijft in zijn boek Drive (http://www.danpink.com) welke elementen  de werkmotivatie aanwakkeren.  Volgens mij kan je die ook perfect linken aan geluk op het werk:

  • Autonomie: het vermogen van mensen om zichzelf te sturen
  • Zingeving: wat je doet, koppel je aan een doel groter dan jezelf
  • Meesterschap: de drang om beter te worden in wat je doet

Investeren in die 3 elementen en jezelf, is bijdragen tot dat geluk, tot meer jobonafhankelijkheid en succes op professioneel terrein.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.