7 tips tegen de maandagblues

Ik vind maandag nog altijd een bijzonder lastige werkdag. Het weekend heeft mij zodanig uit mijn vaste weekroutine geschud dat ik al mijn energie en moed moet bijeenrapen om er goed in te vliegen. Ik heb geen benul meer van het takenpakket dat ik vrijdagavond op kantoor heb gelaten en moet me ongelofelijk focussen om de draad weer op te nemen. Mijn energiepeil is soms laag en mijn werkreflexen komen helaas traag op gang tijdens dat eerste maandagmorgenuurtje.
Vele sites, magazines, kranten, boeken geven een heleboel nuttige tips om de maandagblues te lijf te gaan. Omdat ik vind dat er eerlijk gezegd niet genoeg remedies zijn :), zet ik hieronder een paar eigen(gereide) tips:

1. Werk al een beetje zondagavond of hou je bezig met een mentaal uitdagende activiteit.
Raar maar waar, eigenlijk stoort werken op zondagavond mij niet! Maar voor diegenen die er dan toch hun slaap zouden door laten of stress krijgen na het lezen van e-mails of voorbereiden van taken voor het werk, bestaat er zeker volgend alternatief: een uitdagend artikel of boek lezen, een strategisch gezelschapsspel spelen met partner of vrienden, een intellectueel gesprek aangaan… mijn mentale fitheid op maandag neemt steevast toe wanneer ik mijn zondagavond vul met mentale uitdagingen. En de kloof met de nieuwe werkdag is minder groot.

2. Koffie op maandagmorgen
Ik heb er mij bij neergelegd: maandagmorgen kom ik niet zonder koffie door! Ideaal om mijn hoofd goed wakker te schudden.

3. Ruim je bureau op
Maandagmorgen ruim ik de rommel op mijn bureau op (hoewel ik dat vrijdag ook zou kunnen doen). Een nieuwe week, een nieuwe lei (of nieuw bureau). Daar kikker ik echt van op en het geeft me ook mentale ruimte.

4. Goed humeur aanzwengelen op weg naar het werk
Deze gouden tip voor treinpendelaars zoals ik: ik lees een goed boek, denk na over een cursus die ik wil volgen, stel orde op zaken in mijn to do lijstje, ik teken of schrijf een nieuwe blogtekst…het geeft me een goed gevoel onderweg en energie om erin te vliegen.

5. Maandagavond een goed gevoel vasthouden
Op maandagavond laat ik mijn agenda zoveel mogelijk vrij voor ontspanning en hobby’s. Geen cursussen, geen huistaken waar ik tegenop zie…ik laat mijn lichaam rustig wennen aan de nieuwe werkweek…

6. Een nieuwe gewoonte starten op maandag
Alsof maandag al niet zwaar genoeg is, moet een mens zich nog focussen op een nieuwe gewoonte, routine, een nieuw project? Ik vind het heerlijk als ik op maandagmorgen een nieuw initiatief op poten zet. Het geeft me energie voor de rest van de week, ik krijg er een goed gevoel van. En dat is een leuke afwisseling van het takenpakket van vrijdag dat ik nog moet afwerken. Tip: lastige taken in blokjes indelen is op maandag ook zeker nuttig!

7. Een praatje met een collega om elkaar moed in te spreken
Dit helpt zeker! Dan weet ik telkens opnieuw dat er nog zijn die worstelen met maandagblues…allemaal solidair!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.