Stress op het werk

De voorbije dagen zat ik in een leuke, verrijkende opleiding om stress op of naast het werk te lijf te gaan.

Stress sluipt je leven binnen maar is niet altijd negatief. Positieve stress geeft energie, fut, een goed gevoel om er tegenaan te gaan. Een opeenhoping van stress geeft dan weer de nodige niet te miskennen signalen: vermoeidheid, stress, frustratie…een lange stressvolle periode put je letterlijk en figuurlijk uit.

Het is allesbehalve evident om stress op het werk onder controle te houden. Welke soorten stress bestaan er?

1. Stress over deadlines

Waarschijnlijk de populairste:) Een deadlinerush doet de stress door je lichaam gieren. De klok tikt steeds verder en verder, de deadline komt eraan…het is racen tegen de klok.

Er bestaan jobs waar continu presteren onder deadlines een must is. Maar vraag je in dat geval toch af of iets voor jou is als je tikker elke dag gigantisch tekeer gaat. Elke job heeft deadlines, maar in de ene heb je die al meer dan de andere. Kunnen kiezen voor een iets rustiger tempo is misschien dan wel de luxe waarvoor je wilt kiezen. Ik heb de keuze in ieder geval gemaakt en ben er blij om. Ik heb zeker deadlines, maar ik “plan” ze zelf al gemakkelijker in, heb er zelf meer controle over omdat mijn nieuwe job dit echt mogelijk maakt.

2. Stress over fouten

Als er iets fout loopt, voel ik stress over wat ik fout heb gedaan of wat er fout is gelopen. Maar tegenover die ene fout staan er wel zeker 10 dingen die ik goed heb gedaan. Pin je dus niet vast op wat fout gaat. Neem je verantwoordelijkheid als je de fout had kunnen vermijden maar leer er ook uit en zie ook het positieve.

3. Stress over onzekere werksituaties

Een vervelende stress die echt in je kleren gaat zitten wanneer je werksituatie onzeker is. Als ze afhangt van anderen (je baas, collega’s, enz.), dring je er best op aan dat ze de situatie zo snel mogelijk verhelderen. Geef aan dat het voor jou een frustrerende en ongemakkelijke situatie is.

Er bestaan vele soorten stress met verschillende remedies. De volgende tips helpen me wanneer ik een stressaanval heb:

Pauzes & leuke intermezzo’s bij hoge werkdruk

Het is en blijft een waarheid als een koe: als ik geen pauze neem, gaat mijn concentratie mee het slootwater in. Ook al blijf ik nog hardnekkig vasthouden aan de “uren aan een stuk zonder onderbreking werken” mythe, toch stel ik keer op keer vast dat die mythe haar bestaan als mythe echt bevestigt. Neem tijdig een pauze, neem tijd om een koffiebabbel in te plannen waar je even je gedachten verzet. En laat het concentratiewonder verder zijn werk doen 🙂

Identificeer je stress

Als je weet waar je stress vandaan komt, kan je ze beter aanpakken. Welke oorzaken zijn er? Waarmee houdt ze verband? In welke context? Met welke mensen? Een reflectiemoment inplannen kan wonderen doen. Tijd nemen om er over na te denken, is soms al de helft van de oplossing in handen hebben.

Neem tijd om je stressmomenten af te wisselen met gewone werkmomenten

Uiteraard zijn er stressvolle periodes waar je bijna van de ene vergadering naar de andere rent. Maar kan je dit ook afwisselen met een rustige periode? Misschien is het mogelijk om een deadline of een vergadering uit te stellen? Kan je niet ergens met een rustige taak op adem komen?

Of even de tijd nemen om te dagdromen bij een raam met veel lichtinval over een leuke reis, een leuk project…en tijd nemen om dit in een blog te gieten. Dit was voor mij ook even ontspannen 🙂

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.