Bezieling

Bezieling

(foto: pinterest – herhealth.nl)

Midden september zat ik terug in het vliegtuig richting België na een rustgevende maar ook actieve vakantie aan de Spaanse Zuidkust. Ik raakte toen aan de praat met de stewardess. Mezelf zie ik niet als stewardess werken in het vliegtuig (paniekaanvallen bij turbulentie zullen er ongetwijfeld iets mee te maken hebben), maar deze dame sprak vol enthousiasme over haar job die haar ontzettend veel voldoening gaf. Ze leek overduidelijk bezield en gelukkig over de service die ze elke dag kon geven op het vliegtuig. Meteen vroeg ik me af waar je de passie, bezieling, hartstocht gaat halen…wat is namelijk bezieling?

Enthousiasme en consoorten

Wanneer een uiteenlopend palet van positieve emoties in jou wordt aangesproken, kan je spreken van bezieling. Hoe uit zich dat? Je ervaart enthousiasme, passie, geluk, er tovert zich een glimlach op je gelaat…het is datgene wat je drijft, je ervaart misschien ook wel een flinke dosis energie op zo’n bezield moment. Bezieling beleef je vanuit je hart wanneer je iets verwezenlijkt dat in verbinding staat met jezelf.

Bezieling ontstaat wanneer je je ten volle geeft in een activiteit waar je volledig achter staat. Bezieling streef je meestal niet na, het is geen doel op zich. Ze ontstaat vaak wanneer je net datgene gevonden hebt waar je enthousiast, gelukkig of helemaal warm van wordt in je binnenste.

Andere niveaus

Bezieling verbindt je ook aan andere niveaus van “zijn”:

  • Je eigen waarden;
  • Je persoonlijke missie;
  • Jouw authenticiteit.

Verbinding & authenticiteit

Bezieling gaat gepaard met authenticiteit. Als je eerlijke en authentieke daden stelt, sta je dicht bij jezelf en dit brengt je net naar bezieling. Je ervaart in woord en daad dat je gewoon jezelf bent en haalt er energie uit.

Let wel, de weg naar authenticiteit is niet altijd gemakkelijk: wanneer kiezen we voor onszelf, gaan we soms tegen de maatschappelijke stroom in. Bovendien gebruiken we vaak onze ego’s – onze maskers – om onze eigen gevoeligheden en angsten te verbergen. Kiezen voor authenticiteit, is leren om die maskers los te laten. Hoe meer je ze afzet, hoe meer je in je eigen waarden gaat staan waardoor de ingezette weg naar bezieling nog meer zal opengaan.

Wanneer organisaties gaan investeren in mensen, en niet alleen in winstcijfers, kan je spreken van “bezielde organisaties”. Ze streven dan niet alleen naar economische waarde, maar naar een visie waarbinnen zorgzaamheid voor hun werknemers een centrale rol speelt. Meer dan één soort kapitaal, streeft de organisatie naar 2 andere soort kapitalen: het sociaal en spiritueel kapitaal. Sociaal kapitaal gaat over netwerken binnen de organisatie, relaties tussen mensen, verbinding tussen de verschillende werknemers waardoor stevige organisatiefundamenten worden gelegd. De manier waarop werknemers communiceren en verbonden zijn, bepaalt heel sterk de vormgeving van het sociaal kapitaal. Spiritueel kapitaal duidt erop dat organisaties een hoger doel nastreven, dat ze een “ziel” hebben. Het gaat om een gedeeld verlangen om iets gemeenschappelijks tot stand te brengen. Dit kapitaal reflecteert de autonomie en authenticiteit van de organisatie.

Iedereen bezield?

We ervaren niet allemaal op en top bezieling, en ook niet op elk moment. Misschien zijn we ook gewoon tevreden, gewoon blij. Bezieling is ook geen toestand die je elke dag hoeft te ervaren of te voelen; het gaat al een stuk moeilijker wanneer je in een dip zit of een moeilijk moment doormaakt. Dan staat bezieling misschien wel veraf, maar blijven streven naar bezieling, is nu net ook datgene wat kan helpen om dat moeilijke moment te overbruggen of te plaatsen, en ook weer een mooi evenwicht te vinden

In je job

Bezieling gaat heel breed, zowel binnen als buiten de professionele context.

Bezieling in je werk kan je ervaren:

  • wanneer je doet wat je graag doet;
  • je energie krijgt van je taken en verantwoordelijkheden;
  • wanneer je talent zodanig wordt aangeboord dat je volledig opgaat in wat je doet!

Meer lezen?

Over dit boeiende onderwerp vond ik inspiratie in Rik De Wulfs boek “Soulmade – bezieling op het werk”. Veel leesgenot!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.