Motivatie

Motivatie vind ik een belangrijke hoeksteen in mijn job. Het is een ankerpunt, de drive die mij naar meer doet verlangen dan alleen het loon dat ik maandelijks gestort krijg.

Toen ik pas afgestudeerd was, begon ik met tonnen motivatie aan de verkeerde job. Die gemiste kans om het professionele leven aan te vatten met een leuke job, werd een stukje opgevangen door mijn motivatie. Ik zou kost wat kost goed presteren in de job, maar ik zou me ook blijven focussen op wat ik graag doe, door tussendoor te blijven uitkijken naar een leukere job. Beide strategieën gaven me veel energie. Maar Ik kwam tot de vaststelling dat mijn motivatie wel werkte, zolang ze voldoende werd gevoed. Toen ik ze niet meer begon te voeden en me liet “meeslepen” door mijn tegensputterende job, werd het heel moeilijk. Dan kon zelfs het uitkijken naar een andere job die negatieve slinger niet terugkaatsen.

Ook al werd ik bovendien financieel beloond voor goede prestaties in mijn eerste job (en er ook mooi op belast), toch bleek dat niet voldoende te zijn. Ik stelde vast dat er niet zomaar gesleuteld kon worden aan mijn motivatie, dat er een dieper verlangen nodig was om die motivatie aan te wakkeren. Ik had bovendien ook de verkeerde tactiek gekozen: mezelf dwingen om goed te presteren in iets wat ik niet graag deed, was beslist niet de juiste keuze. Het was geen oprechte motivatie, want ze strookte niet met mijn overtuigingen, talenten en persoonlijkheid.

Sindsdien probeer ik om mijn professioneel pad te laten vertrekken vanuit mijn interesses & talenten. Nagaan wat ik graag doe, wat mij boeit en waarover ik elke dag op z’n minst trots & fierheid wil uit halen, staat nu hoog op mijn prioriteitenlijst. Daarvoor sta ik regelmatig stil bij de volgende vragen:

– Welke zijn mijn talenten: waar ben ik goed in?

– Welke zijn mijn vaardigheden: wat kan ik?

– Inhoud van mijn job: wat wil ik graag doen tijdens mijn werk? Welke taken boeien mij, welke minder?

– Organisatie: waar wil ik werken? Welke sector boeit mij?

Oplijsten wat ik belangrijk vind in mijn job, helpt me om mijn drijfveren in de juiste context te plaatsen, na te denken over wat me gemotiveerd houdt. Op die manier hou ik een gezonde motivatie op de juiste werkplek.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.