Komkommertijd

Komkommertijd op het werk is een zalige periode: minder collega’s, minder telefoons, rustig kunnen doorwerken…

Eigenlijk denk ik aan komkommertijd het hele jaar door: wanneer ik een interessant project wil vormgeven, wil nadenken over een nieuwe procedure, tijd wil nemen om mij verder in te werken in mijn vakgebied, en andere zaken die niet dringend zijn, dan maak ik een zomer to do lijstje. Het lijstje maken neemt de druk van je schouders tijdens het hectische werkjaar, verlicht je hoofd omdat je het in een lijstje giet, en zorgt ervoor dat je tijdens de zomermaanden een takenpakket hebt uitgedokterd. Een soort back-up plan wanneer de normale drukte volledig wegvalt.

Komkommertijd heeft ook wel nadelen: teveel rust werkt niet altijd zo motiverend, een beetje druk heb je soms nodig om toch je taken aan te vatten. Als ik zo’n lastig moment heb, probeer ik de taken op te splitsen in deeltaken, zo lijkt de brok niet te groot. Ik zorg voor genoeg variatie en ik kijk erop toe om elke dag een paar uren met taken bezig te zijn die ik heel graag doe. Als ik te lang bezig ben met een taak die me niet motiveert, wordt het echt lastig.

Ook is het leuk om tijdens de zomerperiode eens wat vaker te praten met collega’s die je minder goed kent. Een zomer terrasje delen tussen de middag is een mooie gelegenheid om elkaar te leren kennen en te waarderen. Wanneer er minder collega’s zijn, is praten in een kleinere groep ideaal om elkaar beter te leren kennen. Ik vind het zalig om op die manier een hobby te ontdekken die ik nog niet kende, een leuke website, een tof vakantieadres…mijn collega’s inspireren me!

Komkommertijd is een mooie periode om de balans op te maken van het voorbije jaar: wat heb ik gespresteerd op het werk, maar wat heb ik ook privé bereikt? Welke initiatieven kan ik nog verder op poten zetten om mijn werk alsnog met veel enthousiasme, goede moed en ambitie aan te pakken? Welke factoren waren positief, welke minder? Een nieuw to do lijstje dat ook motiverend kan werken om het najaar fris en monter aan te vatten.

En heb ik mijn zomer besteed aan vele kleine taakjes die zo niet zo leuk waren? Dan ben ik nog trots op mezelf dat ik die taken heb afgerond, ook al waren ze vervelend en willen weinig collega’s er zich mee bezig houden. Dat is ook manier om de zomer af te sluiten en me schrap te zetten voor een boeiender najaar!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.