Talentenjacht

Een niet te onderschatten onderdeel van een jobzoektocht, is de onvermijdelijke “talentenjacht”, maw, de eigen talenten in kaart brengen en aanprijzen. Het internet staat bol van tips, testen die je kunt afleggen. Ik heb lang gewroet, gezocht, aangekaart en rondgevraagd…wat er allemaal in dit hoofd, lijf en leden zit. Niets zo moeilijk als jezelf in de spiegel te zien, een samenhangend verhaal te maken van talenten, competenties, kwaliteiten, deugden.

Ten eerste: via een competentie test die mij de hoofdweg moet wijzen naar mijn persoonlijkheid aan de hand van een aantal competenties. Ik kom eruit als een rebel, een beetje een tegendraadse meid maar die wel met ideeën en de nodige creativiteit professioneel aan de slag gaat. Ach zo, ik mag dus wel een beetje rebels zijn maar dat moet dan wel passen in de juiste job. Dus wil ik waarschijnlijk graag mijn eigen baas zijn, of iets dergelijks. Dat kan inderdaad wel het geval zijn, ik zal het wel nog even moeten uitspitten.

Ten tweede: welke vaardigheden zijn uw sterke vaardigheden? Ik heb het hele rijtje ‘cijferen, rekenen, boekhouden, statistiek’ overboord gegooid, en raak lichtjes in paniek. Geen wiskundeknobbel, waarschijnlijk gaat mijn IQ daarvan ook duizelen. Gelukkig bestaat er nog zoiets als ‘emotionele intelligentie’, misschien red ik het daarmee wel.

Ten derde: hoe ziet u zichzelf over een paar jaar en welke competenties wilt u daarvoor inzetten? Een echte hoofdbreker, ik dacht dat ‘carpe diem’ de nieuwe trend was, maar misschien heb ik het bij het verkeerde eind. Nu moet ik beginnen na te denken over hoe ik mijn talenten kan inzetten voor mijn toekomstige doel. Ik krijg er al een beetje hoofdpijn van, en een lichte hyperventilatieaanval komt aanzetten. Ik ben na die testjes toch wel een beetje het noorden kwijt. Geen evidente opgave, die ‘multitalentenspiegel’.

Ik besluit dan vooral rustig te ademen, mezelf tijd te geven om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen van mijn talentenspectrum.

En af en toe een glaasje wijn helpt ook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.