Vakantiegevoel  

Foto door Muffin Creatives op Pexels.com

Het overkomt me elke keer: ik neem een lange vakantie en op het einde van mijn eerste terug-naar-werkweek zit ik met een “professionele kater” opgezadeld. De hele week heb ik mijn mailbox doorgeploegd, taaklijsten opgemaakt, vergaderingen voorbereid en gevolgd…de draad opnieuw oppikken vergt organisatie en inzicht in prioriteiten. Vermeldde ik al dat ik het gevoel had weinig te hebben uitgespookt die eerste week? 

Het vakantiegevoel blijft niet hangen, helaas, al zou ik dat graag willen. Alle beloftes aan mezelf om redelijk zen te blijven op mijn vertrouwde werkplek, lijken plots allemaal verdampt. Hoe kan je ervoor zorgen dat er toch wat vakantiegevoel blijft hangen?  

Tijd om na te denken 

Op reis gaan…dat betekent nieuwe ervaringen opdoen. Je bent heel wat verhalen rijker achteraf. Iets wat ik geleerd heb over mezelf in een andere omgeving, daar ben ik dankbaar voor. O.a. dat ik echt wel een hekel heb aan muggenbeten, stekende zon, zeepnatte broeken na een plensbui…! Maar alle gekheid op een stokje, het was een tijd om diepgaandere gesprekken te voeren met mijn partner, te luisteren naar verhalen van toeristen die we tegenkwamen op onze reisweg, over het leven, wat ons bezighoudt, ons boeit, ons op veilige rails houdt. En ook dat neem ik mee naar mijn vertrouwde (werk)omgeving. 

Wat wil ik “veranderen”? 

Ik heb het dan wel moeilijk met nieuwjaarvoornemens, ik durf na een reis wel goede voornemens op te lijsten om mijn werk met nieuwe energie aan te vatten. Kleine zaken die bijdragen tot een goed gevoel en welzijn. En eigenlijk zijn die “basic” maar belangrijk: goede voeding, stimulerende sociale contacten, pauzes, leren loslaten. Eens wat vaker een frisse neus halen, andere collega’s aanspreken, een goed boek meenemen voor tijdens mijn lunchpauze. Ik was nog nooit eerder getrouwd met een job, maar het scheelde soms niet veel…mijn dagen slorpten te veel energie op en dan was de vakantie net niet genoeg om bij te tanken. 

Na een langere reis heb Ik vaak verschillende nieuwe inzichten. Door mijn hoofd leeg te maken tijdens een paar vakantieweken, voel ik ruimte voor creativiteit, inspiratie en out of the box denken. 

Ben ik niet elke dag met vakantie? 

In een ideale wereld zou elke werkdag kunnen aanvoelen als een vakantiedag! Maar de werkelijkheid leert dat het geen gemakkelijke opgave is. Je kan wel een aantal goede gewoontes opnemen die helpend zijn: pauzes nemen, een goed evenwicht bewaren tussen werktijd en ontspanning en ook tijd nemen om te reflecteren over je werk. Nadenken over je eigen werkorganisatie om jezelf niet in lastige bochten te wringen. Een andere houding aannemen wanneer het minder gaat. Blijven zoeken naar een goed evenwicht in je werk is fundamenteel.   

Daarnaast zijn er ook een heleboel factoren waar ik geen vat op zal hebben en die eigen zijn aan de organisatie of de mensen die er werken: deadlines, moeilijke projecten, goed of slecht humeur van collega’s, de kantoorruimte, de dagindeling. 

Dus ook al zal ik niet meteen terug mijn volledige vakantiegevoel ervaren – ik neem er de lessen mee die ik geleerd heb tijdens mijn vele reizen, over mezelf, de wereld en zoveel meer :).  

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.