Energie: ontdek je energiegevers en -vreters

coffee-2242213_1920

Foto: https://pixabay.com/nl/koffie-caf%C3%A9-tafel-drinken-het-werk-2242213/

Energie is een rode draad geworden in mijn loopbaan. Zeker het voorbije jaar (2018), ben ik een aantal keren op mijn grenzen gebotst.  Toegegeven, ik ben een paar jaar werkstudent geweest en daarnaast ging mijn fulltime job in stijgende lijn: meer taken, voor min of meer hetzelfde aantal collega’s binnen mijn dienst. De balans vinden is niet altijd gemakkelijk. En zo te horen in mijn dichte omgeving, worstelen nog vrienden en familie met hun energieniveau. Want ja, energie en je goed voelen gaan hand in hand. Is het niet herkenbaar dat, wanneer je een minder energieke dag hebt, je je een pak minder goed voelt? Het zette me aan tot denken, maar vooral om waakzamer om te gaan met mijn energie. En dat vooral hoog op de agenda te zetten voor het komende jaar. En tijd te maken om alle energie-ankers te bekijken!

Energievreters versus energiegevers

In je vrije tijd kan je keuzes maken om je energie goed te beheren en “nee” te zeggen. In je dagdagelijkse job kan je die keuze misschien niet altijd maken. Komen er nieuwe taken bij? Andere collega’s? Nieuwe werkmethodes? Een andere leidinggevende? Voor je het weet, zit je niet exact meer in “dezelfde job”. Het evenwicht is anders, en elke dag kan plots als een ferme uitdaging op je af komen.

Nadenken over wat je energie geeft en wat aan je energie vreet, kan een oplossing zijn (je kan uiteraard vele alternatieven bekijken: sport, andere voeding, meer sociale contacten). Want op die manier vind je ook de weg naar het juiste professionele evenwicht. Energiegevers:

 • Geven je mentale energie
 • Maken dat je de activiteit waarmee je bezig bent, ook wilt blijven doen
 • Zorgen ervoor dat je in moeilijke momenten het hoofd boven water houdt
 • Bestaan uit activiteiten (of mensen) die je in het algemeen een boost geven

Energievreters:

 • Geven je weinig mentale energie
 • Zorgen voor uitstelgedrag
 • Doen je confrontatie vermijden (denk bijv. aan energievretende collega’s die je liever vermijdt)

Als je energiegevers en -vreters in juiste verhouding zijn (lees: dat er meer energiegevers in je job aanwezig zijn dan energievreters), zal je ook meer geluk en welzijn voelen. En door net aandacht te schenken aan de energiegevers, kan je de focus verleggen van wat je moe maakt naar wat je voldoening en geluk geeft.

Maak een lijst!

Ja, ik ben zelf een grote fan van lijstjes…en toch. Uit eigen ervaring (en door cursussen die ik volgde), leer ik dat zaken concreter en herkenbaarder worden wanneer je ze uitschrijft. Je vindt zeker ook veel inspiratie op het net; volgende lijst vind ik leuk omdat het niet alleen gaat over activiteiten, maar ook over mensen, en dat je zowel je privé als professionele energiegevers/-vreters kunt gaan identificeren:

Lijstje

Je kan de lijst op verschillende manieren gebruiken en ook voor jezelf prioriteiten stellen: op welk domein wil je je focussen? Op het werk? Privé? Wil je een overzicht? Of slechts een deelaspect bekijken? Mijn advies: begin niet te ambitieus en probeer kleine dingen in kaart te brengen 😊 je kan beginnen met de domeinen te bekijken die je nu vooral bezighouden: bijv. ik wil meer ontspannen in mijn vrije tijd: wat geeft me energie? Wat zorgt ervoor dat mijn energie verdwijnt? En aanvullen kan achteraf altijd😊

Hoe begin je aan zo’n lijst:

 • Begin bij je jezelf: ga na wat je voedt, wat je energie geeft. Ben je bijv. introvert en haal je je energie uit rustige activiteiten? Of ben je extravert en staan contacten met mensen centraal? Heb je hobby’s die je heel gelukkig maken? Activiteiten die je veel voldoening geven?
 • Ga terug naar momenten waarop je gelukkig of ongelukkig was: wat gaf je energie? Wat ontnam je je energie? Wanneer voelde je je opgeladen? Beschrijf die momenten zo concreet mogelijk. Het kan gaan over activiteiten die je toen deed, maar ook over mensen.
 • Observeer: plan tijd om te gaan observeren. Je kan een oefening maken om een dag te overlopen. Je zal versteld staan van wat je allemaal waarneemt. Noteer alle zaken die een impact hebben op je energie. Dit kan ook gaan over bijv. voeding, geluiden (muziek die je leuk vindt), een koffiepauze, een wandeling,…

Voorwaarden: neem een rustig moment tijdens hetwelk je ongestoord je lijstje kan opmaken. Ga desnoods op verplaatsing wat inspiratie opdoen: in een bibliotheek, een rustig eetcafétje. Maar notitieboekjes bij de hand zijn ook nuttig 😊 soms krijg je ook op onverwachte momenten invallen, en dan kan je ze ook meteen noteren. Blijf de oefening volhouden totdat je weet dat je voor jezelf voldoende informatie hebt genoteerd.

Balans is belangrijk

Als je een overzicht klaar is, kan je nagaan hoe je een evenwicht kan vinden tussen energiegevers en -vreters. Lees: zorg ervoor dat je anders omgaat met je energievreters. En zorg ervoor dat de energiegevers een overwicht vormen.

Bij energievreters is het belangrijk dat:

 • Als je ze niet kunt mijden, technieken vindt om ze anders aan te pakken: een taak is vervelend? Als je weet dat die regelmatig terugkomt, denk er dan aan om ze op te delen en in stukken af te werken. Of plan 1 moment in waarop je de taak erdoor jaagt en aanvult met energiegevende taken.
 • Je ze anders bekijkt: je werkt samen met een moeilijke collega? Focus je ook op een aantal kwaliteiten van die persoon. Misschien vind je ook een gelegenheid om een persoonlijker gesprek aan te knopen en andere facetten van je collega te zien.
 • Je ze vermindert: slorpen energievretende bezigheden je teveel op? Bekijk of je ze kan verminderen of minder vaak laat terugkeren.

Alle kleine stappen tellen…

Ik ben van nature een perfectionist en wil alles te goed en te perfect doen. Het hoeft dan niet gezegd dat mijn plannen in duigen vallen 😊 Met vallen en opstaan heb ik geleerd om niet alles meteen perfect te willen doen. Ik bekijk alle kleine stappen die ik zet en ben lief voor mezelf als het niet meteen allemaal lukt 😊 Geef jezelf een dikke pluim voor elke kleine stap die je zet!

Ten slotte: hulp gewenst!

Niemand heeft ooit beweerd dat je het allemaal alleen moet klaarspelen. Vraag hulp of advies aan je vrienden, partner, collega’s, leidinggevende…misschien hebben zij ook tips of een andere visie die je kunnen helpen.

Veel succes om in 2019 tijd en ruimte te maken voor alles wat je energie geeft!

Een gedachte over “Energie: ontdek je energiegevers en -vreters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.