Werken en studeren

download

Dit is een blogpost die me nauw aan het hart ligt 🙂 sinds twee jaar combineer ik werk met studie. Niet altijd een gemakkelijke taak…letterlijk bloed, zweet, tranen, een portie examenstress erbij…en dan merken de mensen rondom mij dat ik van status “innerlijke zen” naar status “drama queen” evolueer in een mum van tijd…:)

Je eigen doelen

In een loopbaan is een mooie mix van korte termijn & lange termijndoelen geen slechte zaak. Vroeger was ik een fervente aanhangster van alle mogelijke professionele carpe diems, nu zie ik het iets concreter en gerichter: hoe wil ik mijn loopbaan inrichten? Wat ga ik er concreet van maken? De lange termijn min of meer leren “inplannen”, geeft me een doel & motief om vandaag al een paar stappen te zetten, concreet aan de slag te gaan met wat ik wil bereiken. De hele reflectie bracht me tot een extra opleiding om met volle moed nieuwe ideeën en inzichten te gaan toepassen in mijn job.

Kenniswerker

Kennis in overvloed in onze maatschappij, en teveel kennis om te beheersen en te delen. Maar een manier om innovatief, creatief en bijdehand te blijven in een job, is leren mee springen op de kenniskar & het beste eruit te halen voor je eigen werk. Uiteraard met mate 🙂 Niet alle kennis van deze wereld is relevant 🙂 maar bijblijven zal hoe dan ook meer en meer verwacht worden.

Voor- en nadelen

Zal een studie mirakels opleveren voor een nieuwe job? Helaas, misschien niet altijd. In sommige werksituaties wordt verwacht dat je specifieke kennis al hebt opgeraapt, in andere dan weer niet. De keuze om bij te studeren is soms objectief, soms subjectief, soms nodig, soms niet. Maak zeker de afweging van wat je eruit wilt halen, wat het voor jou opbrengt, want dat is de moeite waard.

Voordelen zijn dat de opgeraapte kennis bijdraagt tot betere kennis van de materie waarmee je werkt, dat je mee bent met de trends in je studiegebied, je je blik verruimt, en nu net voor de job van je dromen de gepaste theoretische achtergrond kunt voorleggen.

Nadelen zijn de enorme tijdsinvestering, dat kennis ook steeds blijft evolueren en dat je boekenwijsheid van weleer wel af en toe “ontstoft” moet worden, dat een studie & werken niet altijd de meeste zenuwbestendige activiteit is. En dat je voor een nieuwe job best altijd wel een beetje ervaring moet kunnen voorleggen…

De MOOC’s & COOC’s van deze tijd

Volop meegaan in de kenniswereld van vandaag, dat is ook leren omgaan met nieuwe manieren om kennis op te rapen. Bedrijven richten hun medewerkers meer en meer naar flexibel en online leren. Een klein woordje uitleg bij volgende toverwoordjes of acroniemen die naar de learn top 3 stijgen:

MOOC (Massive Open Online Courses): een MOOC is een open cursus die online wordt aangeboden aan een breed publiek.

COOC (Corporate Open Online Courses): eigenlijk ook een MOOC, maar dan op maat van het bedrijf.

SPOC (het gaat hier niet over Star Trek maar over “Small Private Online Course”): een op maat gemaakte cursus voor kleinere groepen.

Meer lezen? Een leuke insight over MOOC, COOCs en andere nieuwe leerplatformen:

http://www.e-doceo.be/nl/blog/na-mooc-cooc-en-spoc-ontcijferen-wij-voor-u-deze-nieuwe-acroniemen/

 

 

 

 

 

Advertentie

2 gedachtes over “Werken en studeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.